Kirkelige seere giver DR både ris og ros i ny rapport
Seerne var begejstrede for Peter Ingemanns juleudgave af serien ’Størst’, mens DRs store dramaserie ’Herrens veje’ – om præstefamilien får blandede reaktioner.
Det fremgår af en rapport, som Kristelig Lytter- og Fjernseerforening har udgivet med mediebrugernes reaktioner i 2017. Jo tættere programmerne kommer på kristendommens kerne, jo mere ros får programmerne. Etik og sprogbrug optager også mange lyttere og seere.
TV 2-serien Størst får megen ros på grund af den seneste udsendelse før jul, hvor vært Peter Ingemann tager seerne med på en rundrejse i Jesu fodspor. DR1-programmer om levende tro – Nærradiofonien og Biker for Vorherre – får udelukkende ros.
Kritik af Herrens Veje
Så entydige er reaktionerne på DRs dramaserie Herrens Veje ikke. Serien får ros for at sætte tro, kristendom og kirke på dagsordenen. Også skuespilpræstationerne får ros.
Men her stopper festen.
Mange seere kan ikke genkende scenerne fra virkeligheden i Folkekirken, og nogle protesterer kraftigt over sexscener, nøgenbadning og udskejelser ved en påskefrokost, der løb løbsk.
– I denne tredje reaktionsrapport er det tydeligt, at vores brugere netop roser de udsendelser, som tager troen alvorligt, siger Mikael Arendt Laursen, generalsekretær i KLF.
– Derfor bliver det en grumset affære, når Adam Price fylder vores søndag aftner med dramaserien Herrens veje, hvor mange har svært ved at genkende den kirke og den kristendom, som de selv bygger deres liv på.
Urimeligt groft sprog
En anden tendens er, at groft sprog og bandeord møder massiv kritik. Dels fordi groft sprog ifølge nogle lyttere og seere vidner om et fattigt sprogunivers, dels fordi bandeordene fra både værter og medvirkende skæmmer programmerne.
Mange protester
Ud over ris og ros modtog KLF også ca. 100 generelle kommentarer – mest på Facebook. Og protesterne fylder meget.
DR3’s satiriske påskevideo på Facebook, ”Gud” gør grin med Jesus på korset, og det vakte massiv modstand.
Forlydender om, at P1 ville afskaffe programmet Mennesker og tro, rejste en storm af protester hen over sommeren 2017. Og flere protesterer også imod, at hverken DR eller TV 2 viser julekalendere med kristent indhold.
Og hele 7 procent af mediebrugerne har omtalt etiske dilemmaer i 2017 mod 0,4 procent året før.