Charmeoffensiv dækker over forfølgelse af kristne

Lars Løkke Rasmussen mødtes tirsdag med præsident Modi i Sverige.

Den indiske premierminister Narendra Modis charmeoffensiv i Sverige, hvor han bl.a. har haft et møde med den danske statsminister, dækker over systematisk forfølgelse af kristne.

Det vurderer den internationale missionsorganisation Åbne Døre efter Narendra Modis to-dages besøg i Sverige i uge 16.
Selv om Indien kaldes verdens største demokrati, arbejder Modis regime for at forene landet under én religion, én kultur og ét sprog. Derfor må alle andre religiøse grupper i Indien, heriblandt de kristne, enten fordrives fra landet eller tvangskonvertere ”tilbage” til hinduismen.
Verden ser tavst til, mens cirka 20 millioner kristne i Indien systematisk forfølges, skriver Åbne Døre i en pressemeddelelse.

Forfølgelse og vold
mod kristne

Premierminister Modi leder det politiske parti BJP, som har flertal i parlamentet. Partiet har rødder i den hindu-nationalistiske folkebevægelse RSS, der åbent arbejder for, at ”Indien skal være fri for kristne og muslimer i år 2020”.
Indien var tidligere et tolerant land med religionsfrihed, men i 2017 blev der registreret rekordmange hændelser af chikane, trusler og angreb mod kristne.
Denne stigning er årsagen til, at Indien nu ligger på en 11. plads på Åbne Døres verdensrangliste (World Watch List eller WWL, som rangerer de 50 lande i verden, hvor kristne forfølges mest).

Ekstrem handlingsplan
TV 2 har skrevet om hinduisters bestialske voldtægt og drab på en otte-årig muslimsk pige. Men kristne udsættes for den samme type overgreb i Indien, understreger Åbne Døre.

Premierminister Modi nægter kategorisk, at kristne eller andre af Indiens minoriteter forfølges. I et tv-show på nationalt tv har han udtalt, at han ikke kender noget til afbrænding af kirker eller andre former for forfølgelse af kristne.

Samtidig arbejder hans bagland ud fra en handlingsplan, som i hovedtræk indeholder følgende:

– Ekstremister forhindrer de kristne i at tage del i samfundet. De må ikke ansættes hos myndighederne, handle, hente vand fra brønden, købe mad eller andre ting fra de lokale butikker eller tale med andre i landsbyen.
– Kristne overfaldes systematisk, og fysisk vold bliver stadig mere hyppig, endda med dødsfald til følge. Familier bliver truet, kristne bliver slået, piger og kvinder bliver voldtaget, og børn bliver kidnappet, ofte uden at politiet griber ind eller efterforsker.
– Hindupræster opsøger kristne for at ”minde dem om”, at de er født som hinduer, og forsøger at overtale dem til at vende tilbage til deres samfunds religion. Hvis de kristne modsætter sig, slæbes de med hen til et tempel. Der skal de knæle for afguder, citere hinduistiske helligskrifter og ofte bliver de oversmurt med komøg eller -urin for at ”rense” dem.

Forfølgelsen bør stoppe

Åbne Døre mener, at overgrebene mod de religiøse minoriteter i Indien burde være kommet frem under Modis besøg.

Lars Løkke har dog haft andre sager på dagsordenen, ikke mindst den diplomatiske strid med Indien vedrørende den danske statsborger Niels Holck, der i 1995 var med til at nedkaste våben til en oprørsgruppe i Indien. Østre Landsret vurderede i 2011, at danskeren ikke kunne udleveres til retsforfølgelse i Indien, fordi han i så fald risikerer tortur.

Efter mødet med Modi forventer Lars Løkke nu en bedring af forholdet til Indien.
Men Åbne Døre fastholder, at angrebene mod kristne og andre minoriteter i Indien bør stoppe.
Det internationale samfund bør hurtigst muligt udtrykke deres bekymring for religionsfrihedens vilkår i Indien. Der bør lægges pres på den indiske regering om at fjerne præsidentens bekendtgørelse fra 1950, som i modstrid med den indiske forfatning fratager kristne og muslimer borgerlige privilegier, som hinduer, buddhister og visse sikher nyder.

Indiens centrale regering bør presse de seks delstater, der har indført antikonverteringslove, til at ophæve disse.
Samtidig bør myndighederne i delstaterne efterforske og retsforfølge dem, der er ansvarlige for drab, voldtægter og kidnapninger af kristne, understreger generalsekretær René Brocelius Ottesen fra Åbne Døre Danmark.