Omskæring kan være gavnligt

I USA er 71,2% af alle mænd omskåret. Det giver færre sygdomme og smitte, viser undersøgelse.

Mange danske politikere vil nu forbyde jødernes omskæring af drenge. Men den jødiske omskæring er ikke skadelig, tværtimod.

Amerikanske børnelæger (American Academy of Pediatrics) anbefaler faktisk omskæring af drenge på linje med vaccinationer.

Mindre sygdom og smitte

En specialgruppe, som blev nedsat i 2007, har sammenlignet 1.000 studier, der fandt sted mellem 1995 og 2010.

De fandt, at omskæring har præventive fordele, deriblandt en stor reduktion af risiko for urinvejs- og nyre-infektioner – især i drengens første leveår – en lavere risiko for prostatakræft senere i livet og mindre risiko for smitte med HIV og overførsel af andre kønssygdomme.

Især risiko for smitte med herpes var 28 til 34% lavere for omskårne mænd. Risikoen for HPV var reduceret med 30 til 40%.

Dyrt at forbyde

Specialgruppen undersøgte også de økonomiske konsekvenser og vurderer, at hvis omskæring af mænd i USA falder til samme niveau som i Europa, ca. 10% (Danmark 5.3%), vil det betyde en meromkostning for det amerikanske sundhedsvæsen på 4,4 milliarder dollars.
På verdensplan er 37-39% af alle mænd omskåret. (Tallene varierer en smule, da det er svært at måle præcist. Se noget statistik her og her)

I USA er 71,2% af alle mænd omskåret.

– Når vi vaccinerer små børn, stikker vi nåle i dem og smitter dem med sygdomme – men det er for at beskytte dem.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Når amerikanske forældre lader deres nyfødte drenge omskære, gør de det udfra den samme etiske overvejelse: for at beskytte dem og give deres børn et sundere liv, siger Per Nielsen fra UCB Radio i København.

Han er bekymret for de politiske planer om at forbyde omskæring. Også fordi det vil tvinge jøderne til at forlade Danmark. Ifølge jødisk skik skal alle drenge nemlig omskæres. Det er ifølge 1. Mosebog 17, 10-14 befalet af Gud selv som et pagtstegn.

Kilder: World Journal of Clinical Pediatrics, Mayo Clinic, Population Health Metrics.


Artiklen fortsætter efter annoncen: