Troende eller truende?

Af Bodil Lanting
Cand. teol.
bibeloversætter
og journalist

Da jeg gik på gymnasiet for en menneskealder siden, så mange folk på kristne med en vis overbærenhed. For det var vel for længst bevist, at Bibelen ikke er til at stole på, at den er skrevet af folk, der ville mele deres egen kage og undertrykke andre, og at det hele handler om fortrængninger af den farlige slags.

Nu i dette årtusind har tidsånden ændret sig – eller fjenden har skiftet taktik: Nu bliver troende, kristne såvel som muslimer og alle andre, nemlig opfattet som truende. Og det skyldes ikke kun lemfældig omgang med udtalen af den første vokal i ordet!

Årene på gymnasiet var spændende og udfordrende. Det var dejligt at lære mere om en masse forskellige fagområder på én gang. Det var også fantastisk at være med i KFS og at få mulighed for at tale med studiekammeraterne om troen.

Jeg må dog indrømme, at jeg opfattede flere af lærerne som folk, der selv var stivnet i deres akademiske udvikling. De var ligesom aldrig kommet videre fra deres egen studietid, hvor Freud, Marx og Darwin var de sidste tiders ufejlbarlige profeter. Og der var da sket meget i verden siden disse tre berømtheder skrev deres værker, mente jeg.

Men vi KFS’ere havde aldrig problemer med at få lov til at bruge et klasseværelse til vore møder og andagter eller med at holde oplæg til morgensamling. Et eller andet sted tror jeg også, at skolen respekterede os som flinke, ordentlige og ret harmløse – om end det med troen var tegn på en større eller mindre brist i vores ræsonnement.

Nu er den tid så forbi. Kristne bliver ikke længere opfattet som harmløse personer med visse mentale begrænsninger. Troende er blevet truende. Vi har nok en anelse om, hvor denne opfattelse stammer fra. Islamisk Stat har meget på samvittigheden.

Frygt for terror skaber frygt for mennesker, der tilhører en anden gruppe end en selv. Frygt for at blive skudt i skoen, at man er islamofob eller vil begrænse tros- og ytringsfriheden bidrager også. Men bag det hele står den gamle fjende.

Nu skal den kristne tro bekæmpes med nye forholdsregler. Ikke længere med overbærenhed og slagord fra den gamle ateistiske treenighed – men med mistænkeliggørelse, afvisning af religion i det offentlige rum og fremstilling af unge kristne som farlige Jesus-soldater.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Må Gud hjælpe os til at leve som troende – så folk indser, at vi ikke er truende!