Skarp kritik af Abbas Holocaust-udtalelser

Den palæstinensiske præsident giver jøderne skylden for nazisternes jødeudryddelse.

Den palæstinensiske leder påstod, at jøderne ikke blev forfulgt på grund af antisemitisme, men fordi de selv var skyld i det. Han tog Hitler i forsvar ved at sige, at Hitler blot ønskede at jøderne skulle være loyale. Desuden insinuerede han, at jøderne samarbejdede med Hitler ved at nævne en tysk aftale fra 1939, som gjorde det muligt for jøder at overføre deres økonomiske midler fra Tyskland til Palæstina.

Den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, møder skarp international fordømmelse for sine udtalelser i mandags, hvor han lagde skylden for nazisternes jødiske folkedrab på jøderne selv.

Abbas sagde, at Holocaust ikke skete på grund af jødernes religion, men på grund af deres rolle som pengeudlånere i bankverdenen.

”Jøder blev udslettet ved massakrer i Europa snarere på grund af deres sociale funktion i forbindelse med renter og banker”, sagde den 82-årige præsident i en tale i Ramallah.

Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, var hurtig til at kommentere på Abbas ”grove antisemitisme” og opfordrede til international fordømmelse af udtalelserne. Israels uddannelsesminister, Naftali Bennett, beskyldte i en erklæring Abbas for at fylde ”den næste generation med antisemitismens gift”.

EU kaldte Abbas’ udtalelser for ”uacceptable” og sagde, at de skader bestræbelserne på at finde frem til en to-statsløsning.

I USA tog både demokrater og republikanere skarp afstand fra udtalelserne, og i Israel kaldte den amerikanske ambassadør, David Friedman, udtalelserne for ”et nyt lavpunkt”.

”Til alle dem, der tror, at Israel er grunden til, at vi ikke har fred – tænk jer om igen”, skrev ambassadøren på Twitter.

Den palæstinensiske leder er ved flere lejligheder blevet beskyldt for at være Holocaust-fornægter. Abbas er bl.a. blevet skarpt kritiseret for en doktorafhandling, hvor han for år tilbage beskyldte den zionistiske bevægelse for at have samarbejdet med nazisterne op til Anden Verdenskrig. Han har også bestridt, at der døde seks millioner jøder under Holocaust.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han hævder, at antallet er stærkt overdrevet.