Gennembrud i Nordkorea – ”Mange har bedt for det her”

Topmødet mellem Nord- og Sydkoreas ledere giver håb for de kristne på den koreanske halvø.

Den nordkoreanske leder Kim Jong-un og den sydkoreanske leder Moon Jae-in holdt et historisk møde på grænsen mellem de to lande. Mødet giver håb om mere åbenhed og frihed for de nordkoreanske borgere og sætter skub i fredsforhandlingerne mellem de to lande.

De to ledere fra Nord- og Sydkorea, Kim Jong-un og Moon Jae-in, stod forleden og holdt hinanden i hånden i forbindelse med det historiske fredsmøde, der endte ud i en fælles erklæring om, at de to lande vil arbejde på at gøre den koreanske halvø fri for atomvåben.

De enedes om at arbejde for en fredsaftale, der formelt skal afslutte Koreakrigen, der sluttede i 1953. Hidtil har der kun været våbenhvile.

– Mange har i alle årene bedt om genforening, særligt kristne i Nord- og Sydkorea. Jeg synes, at også den vinkel skal med. Selv om mødet kun er et spædt skridt og der er meget lang vej til en genforening, giver det håb, siger Samuel Nymann Eriksen, der er nytiltrådt generalsekretær i Dansk Europamission, som yder hjælp til verdens forfulgte kristne, bl.a. også i Nordkorea.

Samuel Nymann Eriksen skønner, at der er 100.000 kristne i Nordkorea.

Dansk Europamission har tre projekter til hjælp for forfulgte kristne og andre nødlidende nordkoreanere. I samarbejde med sydkoreanske kristne smugles medicin ind til undergrundskristne i Nordkorea. De kristne bruger ikke kun medicinen på sig selv, men deler også med andre i nød.

Dermed kan de på en praktisk måde demonstrere Guds kærlighed og evangeliet over for deres medmennesker. Ligeledes sikrer Dansk Europamissions givere, at der smugles grøntsagsfrø ind til nordkoreanerne, som de kan dyrke på deres små private jordlodder, fordi fødevaresituationen i landet er katastrofal.

Ifølge en nylig FN-rapport er 41 procent af nordkoreanerne underernærede. Og endelig hjælper man nordkoreanske flygtninge i Kina videre til sikre tredjelande, da Kina ellers sender dem tilbage til Nordkorea, hvor de risikerer fængsel og tortur.

Nordkorea topper år efter år listerne over lande, der mest brutalt forfølger deres kristne. Men nu er der fornyet håb om forandring. Billedet er fra Nordkoreas hovedstad, Pyongyang.
Mange skjulte kristne

Nordkorea topper år efter år listerne over lande, der mest brutalt forfølger deres kristne, men der findes ingen skudsikre opgørelser over, hvor mange kristne der er i Nordkorea.

– Det er pr. definition vanskeligt at vide, fordi de lever i det skjulte. Men én af vores kontakter skønner, at der er omkring 100.000. Det skønnes, at 30.000 kristne er fængslet i Nordkorea, hvor fanger oplever den mest grusomme tortur man kan forestille sig.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Torturen er veldokumenteret i form af vidneberetninger fra tidligere, nu flygtede fanger og fangevogtere.
Eksempelvis har kristne, som ikke ville fornægte deres tro, som straf fået hældt flydende jern ud over sig, hvilket man dør af, ligesom der er eksempler på, at gravide kvinder får tvangsaborteret deres børn, siger Samuel Nymann Eriksen.

Håb om genforening

Endnu er det for tidligt at vide, hvad fredsforhandlingerne konkret kommer til at betyde for de forfulgte nordkoreanske kristne.

Mødet mellem Kim Jong-un og Moon Jae-ins berørte, så vidt vides, ikke dette emne, men derimod indeholdt den fælles erklæring – foruden spørgsmålet om atomvåben og fredsaftale – også et fælles ønske om at tillade Røde Kors at arbejde for at genforene familiemedlemmer, der blev adskilt efter Koreakrigen, og arbejde for at bygge nye veje og jernbanelinjer på tværs af landegrænsen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Samuel Nymann Eriksens håb er, at det hele ender med en genforening af Nord- og Sydkorea, som man fx så det i forbindelse med Øst- og Vesttysklands genforening efter Murens fald.

– Der var også mange, både i Øst- og Vesteuropa, der havde bedt for det, der skete i Østeuropa. Den gang så det også umuligt ud, men Nordkorea kan som et af verdens sidste kommunistisk inspirerede diktaturer også falde, siger Nymann Eriksen.

Den katolske Kirkes overhoved, pave Frans, sagde i sin traditionelle søndagstale på Peterspladsen, at han glæder sig over udsigten til fred, og at han fortsat vil bede for, at de to nabolande kan samarbejde om at få fjernet atomtruslen.

Kirkernes Verdensråds generalsekretær, dr. Olav Fykse Tveit, kommenterede fredsmødet med, at en sådan fredsaftale til erstatning af den eksisterende våbenhvile er dét, som kirkeledere i både Nord- og Sydkorea har bedt for i årevis, til trods for at ”politiske realister” har afvist det som muligt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Men fred er mulig”, siger Tveit i en erklæring.