Hvad fik du med fra skolen?

Ole Bering

På min morgentur i Mindeparken lå det og flød med tomme dåser og flasker. Dagen før sad hundredvis af 9. klasses elever og hyggede sig på det tørre maj-græstæppe – på deres sidste skoledag.

Jeg fyldte instinktivt et par poser og tænkte, at pantet kunne betragtes som en hilsen til én af deres tidligere lærere, nemlig mig, som nu er på efterløn. Når eleverne snart havde overstået eksamen, så hed parolen: videre i livet, videre i livet. Næsten som lærkens sang!

Men hvad så derefter? Og i kraft af det job, jeg bestred i mange år, tænkte jeg: hvad har de tømt af ”dåser og flasker” i deres tid i folkeskolen? Havde de fået den nødvendige basisviden, hvad det så end er? Havde de på grund af en dygtig billedkunstlærer, musiklærer eller idrætslærer fået passion for om ikke lærkens sang, så dette at udtrykke sig på andre måder end i rent computersprog, kryds og bolle og resultater på bundlinjen?

Havde de drukket af kilden, som skænker kærlighed til medmennesket, også dem, der ser anderledes ud eller har en anden kulturbaggrund? Havde de haft voksne omkring sig med modet til at rykke en dag ud af kalenderen og lukke klasserummet op for personer, som havde tilkæmpet sig en ro oven på en krise i deres liv? Var der flasker med livsvisdom og gode råd, såsom frihed under ansvar og det at være tro mod sig selv?

Og sidst, men ikke mindst: smagte de dråber af mening i fag som religion og kristendom, af ægte kærlighed? Jeg fik samlet pantflasker for 37 kroner den morgen. Men først og fremmest fik jeg vakt min eftertanke, som jeg gik der, mens eleverne lå hjemme og sov rusen ud, inden det snart gik løs med de mundtlige eksaminer.

Jeg ønsker med Benny Andersen, at de får ”sange og kærlighed”. Venskaber, som ikke kan købes for penge eller for gode karakterer. At de bliver til at stole på. ”Passer deres ting”.

Og ikke mindst: at de omkring næste hjørne på stien møder sig selv og Gud. Tilgivelsen i evangeliet, som giver glimt i øjet og spejler forsoning til medmennesket. Skaber en lovsang i hjertet, ligesom lærkens sang deroppe mellem himmel og jord!