Nye soldaterhjemsledere i Vordingborg

– Soldaterhjemmet skal være et sted, hvor man føler sig velkommen. Der skal også kunne holdes kirkelige møder, understreger Kirsten og Søren Andersen.

Familien Andersen flytter snart ind på KFUMs Soldaterhjem i Vordingborg. I de kommende par år vil de udvikle stedet til et moderne kirkeligt forsamlingshus, hvor soldaterne dog fortsat har førsteprioritet.

Kirsten Andersen bliver ny leder af KFUMs Soldaterhjem i Vordingborg. Sammen med sin mand, Søren, skal hun udvikle de hjemlige rammer for soldaterne.
Det seneste års tid har der kun været en leder på soldaterhjemmet i de perioder, hvor der var værnepligtige ved Vordingborg Kaserne, men nu satser KFUMs Soldatermission på at udvikle stedet til et moderne kirkeligt samlingssted. Her skal Kirsten være leder, mens ægtefællen bliver assistent på deltid. I resten af tiden vil Søren fortsætte sit arbejde som konsulent for KFUMs Soldatermissions 13 øvrige soldaterhjem i Danmark.

Erfaring med mødesteder

Både Kirsten og Søren Andersen har gode erfaringer og kompetencer med at skabe attraktive mødesteder. Fra 1990 til 1994 var Søren leder af KFUMs Orlogshjem på Holmen i København, mens Kirsten tog uddannelse som modedesigner. Hun arbejdede også som kirketjener, mens hun samtidig skabte hjemlige rammer for værnepligtige og andre i Søværnet.
Fra 1994 og de følgende tre år var Kirsten og Søren ledere af KFUMs Soldaterhjem i Randers.
Fra 2000 til 2003 arbejdede ægteparret i Sømandskirken i Hamborg, mens de i 2003 flyttede til Skagen som bestyrerpar på Sømandshjemmet. Også i denne kirkelige organisation har de fået erfaringer med sig til det nye job i Vordingborg.

”Vi vil gerne skabe gode mødesteder for mennesker. Det er dét, vi har lavet hele tiden”, forklarer Kirsten. ”Vi har erfaringer med at kombinere det sociale med det forretningsmæssige. Og så kan vi se udviklingsmuligheder for KFUMs Soldaterhjem i Vordingborg”, supplerer Søren.
KFUMs Soldatermission er en folkekirkelig organisation med rødder i Indre Mission og KFUM og KFUK. I Vordingborg er der hverken missionshus eller KFUM og KFUK, men Kirsten og Søren inviterer gerne bredt til et samarbejde med mange kirkelige grupper.
I 2009 flyttede familien Andersen fra Skagen til Randers, hvorfra de nu rykker teltpælene op igen. I Randers har Kirsten arbejdet som førstekirketjener, mens Søren har arbejdet som soldaterhjemskonsulent i KFUMs Soldatermission.

Skal føle sig velkomne

”Der er nogle rigtig gode rammer på KFUMs Soldaterhjem i Vordingborg”, mener Kirsten. ”Men i et hjem sætter man også sit personlige præg, så det skal nok lige finjusteres til vores tankegang. Det skal være et sted, hvor man føler sig velkommen.”
Først og fremmest gælder det soldaterne og andre med tilknytning til Vordingborg Kaserne. For eksempel er der en meget velfungerende veterancafé, der benytter KFUMs Soldaterhjem som mødested hver onsdag eftermiddag. Hjemmeværnet har ligeledes stor aktivitet på Vordingborg Kaserne – og er en anden vigtig målgruppe.

Troen skal udtrykkes

Soldaterhjemmet holder aftensang og andagt, men der skal være rummeligt for alle. ”Vores måde at være på skal matche det, vi siger, og min holdning er ligesom i Folkekirken, at soldaterne og alle andre skal opleve os, som vi er og med dét, vi står for,” forklarer den kommende soldaterhjemsleder.
Kirsten og Søren har bl.a. hentet inspiration fra KFUMs Soldaterhjem i Karup. Selv om der kun er et mindre antal værnepligtige, er det alligevel lykkedes at få en forretning op at stå her. Nu vil Kirsten og Søren se på, hvad der kan lykkes i Vordingborg.

Hele familien flytter

Hele familien flytter til Vordingborg. Den yngste, Joakim på 13 år, bor hjemme. Datteren Sidsel på 15 skal på Blåkilde Efterskole, mens Luna på 21 år er flyttet hjemmefra.