Topmødet i Helsingfors
USA og Rusland er enige om Israels sikkerhed i forhold til Syrien.
USAs præsident Donald J. Trump og Ruslands præsident Vladimir Putin drøftede konflikten i Syrien og Israels sikkerhed under topmødet på præsidentslottet i Helsingfors i Finland forrige mandag.
– Vi har samarbejdet med Israel længe og godt i mange år, mange årtier. Jeg tror aldrig, vi har haft noget land, som har stået os så nært.
Præsident Putin hjælper også Israel, og vi talte begge med «Bibi» Netanyahu. De har specielle ønsker mht. Syrien, som har med Israels sikkerhed at gøre.
I så henseende vil vi absolut gerne arbejde for at hjælpe Israel, og Israel vil samarbejde med os, sagde Donald J. Trump ifølge National Public Radio.
Sammen mod IS
Trump sagde, at 98 til 99 % af Islamisk Stat nu er udryddet med hjælp fra Rusland. Han fortsatte:
– Jeg tror, at deres arbejde med Israel er en stor sag. At skabe sikkerhed for Israel er noget, både præsident Putin og jeg gerne vil se.
Vores militær er i flere år kommet bedre overens med hverandre end vore politiske ledere. Og vi kommer også overens i Syrien, sagde Trump, ifølge nyhedsbureauet Reuters.
Trump ytrede også ønske om at yde humanitær hjælp til folket i Syrien.
Ifølge Vladimir Putin talte de to præsidenter om den regionale krise i Syrien. Putin sagde, at Rusland og USA må tage lederskabet for at løse den humanitære krise i Syrien og hjælpe Syriske flygtninge hjem igen.
– I den sydlige del af Syrien bør man fuldt ud følge aftalen fra 1974 om at skille styrkerne fra Israel og Syrien, sagde Putin.
Dette er da også i overensstemmelse med Israels krav.
– Det vil føre til fred på Golanhøjderne og et mere fredeligt forhold mellem Syrien og Israel, samtidig med at det giver sikkerhed for staten Israel.
Når det gælder Syrien, kan opgaven med at etablere fred og forsoning i dette land blive det første synlige eksempel på vort fælles arbejde, sagde Putin ifølge National Public Radio.
USAs venskab med Israel
Statsminister Benjamin Netanyahu udtrykte tilfredshed med USAs og Trumps forpligtelser i forhold til Israels sikkerhed, som det kom frem under mødet mellem Trump og Putin.
– Venskabet mellem Israel og USA har aldrig været stærkere, sagde Netanyahu.
Han tilføjede, at han også sætter meget stor pris på sikkerhedskoordineringen mellem Israel og Rusland og præsident Putins klare holdning om, at det er nødvendig at gennemføre separationsaftalen fra 1974.
Den siger, at der på Golan skal være en demilitariseret zone mellem Israel og Syrien.
Atomaftalen med Iran
Trump gjorde det også klart, at han havde understreget nødvendigheden af at lægge pres på Iran, som er en af Ruslands allierede.
Putin sagde, at han var klar over USAs modstand mod den internationale atomaftale med Iran, som Rusland støtter.
USA har tidligere på Israels opfordring trukket sig fra aftalen mellem Iran og FNs vetomagter USA, Storbritannien, Frankrig, Rusland og Kina + Tyskland.
Donald J. Trump sagde på pressekonferencen i Helsingfors, at forholdet mellem Rusland og USA aldrig har været værre, men han mente, at det nu har ændret sig i løbet af de sidste fire timer af topmødet.
Det var Finlands præsident Sauli Niinistö, som var vært for mødet. Han havde også separate samtaler med Trump og Putin. Pressekonferencen gav indtryk af en forsonlig tone mellem Trump og Putin.
En sejr for dialogen
Topmødet mellem USAs præsident Donald J. Trump og Ruslands præsident Vladimir Putin er en sejr for dialogen. Det er vigtigt, at præsidenterne i verdens to største atommagter mødes for at samtale.
Dialog er sammen med et stærkt forsvar vigtig for at undgå misforståelser, som i værste fald kan lede til konflikt og krig.
Finlands præsident Niinistö forberedte det praktiske, da henvendelsen kom. Helsingfors Centrum blev lukket, og præsidentslottet blev åbnet for verdens to mægtigste ledere. De talte om atomvåben, nedrustning, Syrien mm.
– Hele verden håbede, at dialogen skulle opstå igen. For to år siden blev dette også udtalt på NATO-mødet, sagde Sauli Niinistö til CNN.
Han var den, der inviterede Putin til dialog, da denne tilsyneladende var udstødt af alle andre. Samtidig sagde Niinistö sin mening til Putin – og det har vist sig, at Putin lytter til Finland.
Han lytter også til Israels statsminister, fordi han vil undgå konflikter i Syrien, hvor begge militærmagter opererer.
Dialogen mellem Rusland og Vesten stoppede efter Ruslands erobring Krim-halvøen.