IPSICC

Belgiske børn har ret til lægeassisteret selvmord

Lægerne i Belgien har lovligt udført eutanasi på to børn på hhv. 9 og 11 år.

– Hvis nogen undrer sig over, at Belgien nu afliver børn, har de ikke fulgt med i debatten!

Det siger forsker Stephen Drake fra den verdslige handicapforening Not Dead Yet (”ikke-død-endnu”) til The Christian Post.

Avisen The Washington Post har for nylig sat fokus på Belgiens eutanasi-praksis efter offentliggørelsen af en rapport, som dækker de seneste år. I løbet af 2016 og 2017 er tre børn og unge i Belgien døde som følge af eutanasi: Det drejer sig om en 17-årig, der led af muskelsvind, en 9-årig med hjernetumor og en 11-årig med cystisk fibrose.

Sammen med nabolandet Holland er Belgien kendt for sin liberale politik, når det gælder lægeassisteret selvmord. Holland har således været i søgelyset på grund af eutanasi overfor demente ældre. Men kun Belgien tillader lægerne at afslutte børns liv. Belgiens eutanasi-lov fra 2002 blev i 2014 ændret, så det herefter var muligt for læger at afslutte et barns liv uanset alder, hvis barnet skulle ønske det.

– Ingen ved, om børn kan overskue konsekvenserne ved eutanasi, siger børnecancerlæge Stefaan Van Gool.
Chokerer internationalt

The Washington Post skrev i sidste uge, at de tre mindreårige børn fik dødelige indsprøjtninger af lægerne. Oplysningen stammer fra en officiel rapport udgivet af regeringen i sidste måned.

I hele verden har man aldrig før hørt om et demokrati, som giver dødshjælp til børn så unge som 9 og 11 år. Men udviklingen kommer ikke bag på alle.

”Hvis nogen skulle være chokeret eller overrasket over, at Belgiens eutanasi-praksis nu er udvidet til også at omfatte børn, har de ikke fulgt med i debatten,” siger Stephen Drake fra Not Dead Yet.

Handicapforeningen kæmper mod legalisering af lægeassisteret selvmord og eutanasi ud fra hensynet til social retfærdighed. Til The Christian Post siger Stephen Drake:

Dr. Rene Stockman fik pavens medhold i kampen mod brug af eutanasi i katolske psykiatriske klinikker.

“Det er gået stærkt ned ad bakke for Belgien, siden de vedtog loven om at legalisere eutanasi. Ud fra disse officielle rapporter får vi ikke noget indtryk af, hvor ”døende” (terminale) disse børn var — og jeg tvivler på, om man anvender nogen form for begrænsning eller graduering af begrebet ”terminal” som kvalificerende grundlag. Når det gælder voksne, behøver de ikke være terminale for at bede om eutanasi.”

Drab af nyfødte

Det kan dog ifølge Stephen drake diskuteres, om Belgien virkelig er det første land til at øve eutanasi mod børn.

“Det overrasker mig, at det hævdes i nyhedsartiklerne, at disse børn er de yngste i verden, som får eutanasi. Nederlandene har tilladt drab på handicappede nyfødte i årevis,” siger han med henvisning til en artikel fra marts 2005 i New England Journal of Medicine. Her beskrives det i en undersøgelse, at nogle nyfødte handicappede var blevet ofre for eutanasi – selv om det foregik i modstrid med hollandsk lov.

’En god mulighed’?

Fortalere for eutanasi hævder, at ”nogle børn, selv blandt de yngste, kan besidde de samme evner til at træffe beslutninger som voksne. Derfor er det diskrimination at nægte dem muligheden for at vælge eutanasi ud fra en tilfældigt valgt aldersgrænse,” skriver The Washington Post.

Således har den belgiske læge Luc Proot, der er medlem af eutanasikommissionen, forsvaret regeringens politik. Han udtaler, at han ”så en mental og fysisk lidelse så overvældende, at jeg mente, at vi gjorde noget godt”.

Andre læger afviser dog, at børn er i stand til at vurdere deres egen situation. Det betyder, at børnene heller ikke skal have tilladelse til at vælge at afslutte deres liv.

”I virkeligheden findes der ikke noget objektivt redskab, som kan hjælpe en til at sige, at ”dette barn har fuld kompetence eller evne til at give sit samtykke med fuld forståelse af konsekvenserne,” udtalte den belgiske børnecancer-specialist Stefaan Van Gool til The Telegraph.

Der rapporteres samtidig om stadig flere voksne, som vælger eutanasi. Sammenlignet med for ti år siden er antallet blevet femdoblet. Fra 2016 til 2017 bad 4.337 personer – overvejende cancerpatienter – om assisteret selvmord.

Uenighed blandt katolikker

Både protestantiske og katolske kirkeledere er rystede over udviklingen. Men trods den officielle katolske afvisning af eutanasi, har det været praktiseret i nogle sammenhænge, blandt andet i Brothers of Charity.

Her skulle man angiveligt tidligere have tilbudt eutanasi på 15 psykiatriske klinikker. Da pave Frans for et år siden hørte om denne praksis, beordrede han det stoppet, ifølge Christian Post.

Lederen af den belgiske afdeling af Brothers of Charity, Rene Stockman, som selv kæmpede imod eutanasi, overbragte sin orden brevet fra paven. Han udtalte, at ”dette er den allerførste gang at en kristen organisation udtrykker, at eutanasi er en normal medicinsk procedure, som falder under en læges frihed til at vælge behandlingsform. Dette er illoyalt, oprørende og uacceptabelt,” fastslog han.

Men opfattelsen af eutanasi som en normal medicinsk procedure breder sig alligevel i den belgiske kultur.

Den belgiske atlet Marieke Vervoort, som vandt sølv i 400 meters kørestolsløb i de paraolympiske lege i Rio de Janeiro i 2016, har anskaffet sig en ansøgningsformular til euatansi. Hun erklærer sig dog ikke klar til at dø endnu. Det vil først ske, når hun har ”flere dårlige dage end gode dage”, siger hun.

Lægeassisteret selvmord er indtil videre tilladt i fem amerikanske delstater samt i Washington D.C.