Israel mindes templernes ødelæggelse

Israel sørger stadig over ødelæggelserne af de to templer. Men sorgen er blevet mindre, sagde Tila Levi . Foto: Heljä Norberg.

Den 21. juli var årets ulykkeligste dag for det jødiske folk. ’Tisha Beav’ er ifølge traditionen den dag, da det første tempel blev ødelagt af babylonerne i 586 f.Kr. På samme dato blev også det andet tempel ødelagt af romerne i år 70 e.Kr.

Hvert år sørger og faster jøder på Tisha Beav, dvs. den 9. dag i måneden Av. I anledning af mindedagen har ”Kvinder i grønt” gennem 24 år arrangeret en sørgevandring langs Jerusalems mure. Sent om aftenen sidder folk på jorden, mens Bibelens klagesange bliver oplæst.

Miraklernes tid

– Det er vanskeligt at være glad efter at have læst Klagesangene. Det er trist at høre om templets ødelæggelse. Vi sørger, men der er noget, som har ændret sig i løbet af 70 år, sagde redaktør Caroline Glick fra The Jerusalem Post til de sørgende i Jerusalem.

Hun tænker efter alt at dømme på, at Israel med Guds hjælp har haft sit eget land og sin egen stat de seneste 70 år. Og nu i år har USA flyttet sin ambassade til Israels hovedstad, Jerusalem.

–Vi ser, at tingene bevæger sig fremover, hurtigere og hurtigere. Vi tror på Gud. Vi ser på, hvad vi tabte, men også hvad vi vinder, sagde Caroline Glick.

– Jerusalem er smukkere end nogensinde, og den er vores. Se ikke bare på fortiden, men på nutiden og fremtiden. Jerusalem blomstrer. Israel blomstrer. Vi er vidner til mirakler. Jødisk blod er ikke billigt, vi vil forsvare os. Vi marcherer. En dag vil dette land blive hundrede procent vort. Vi lever i mirakuløse tider, og vi beder om Tempelpladsen. Vi må opfylde profetierne, sagde Tila Levi, som er sponsor for vandringen.

Jødernes land og by

Vandringen startede fra Uafhængighedsparken ved USAs konsulat i den vestlige del af Jerusalem. De sørgende jøder passerede det nye luksus-hotel Waldorf Astoria. En gang var dette Palace Hotel, som blev bygget af den jødefjendtlige stormufti af Jerusalem, Hai Amin al-Husseini, som senere gik sammen med Adolf Hitler for at få udryddet jøderne. Men nu er det jøderne, som styrer i Israel og Jerusalem.

Mens folk går forbi den nye luksuriøse forretningsgade Mamilla og op over Agron-gaden, fortæller den israelske historiker Aryeh Klein, at det var præcis her, de romerske soldater gik i år 70 e.Kr. for at ødelægge det jødiske tempel. Nu er det jøderne, som går op ad gaden med krav om at indtage Tempelpladsen, og mange af dem ønsker det nye tredje tempel. Undervejs siger Aryeh Klein i højtaleren, at suverænitet ikke er noget, man får, men noget man ta’r ved at gå.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Sørgetoget passerer Rockefeller arkæologiske museum, som blev åbnet under det britiske mandat i 1938 og senere styret af Jordan. I dag holder Israels antikmyndighed til her.

Processionen følger Jerusalems mure, og Oliebjerget kommer til syne i mørket. Gennem Møgporten kommer man til Vestmuren. Her sidder de sørgende på jorden under bønnen ifølge jødisk skik. Alle sørger, men måske er der midt i sorgen et nyt lyspunkt og et nyt håb for det jødiske folk.