Med livet som indsats

Gennem 14 år arbejdede det sydafrikanske ægtepar Martin og Petro de Lange sammen med deres tre sønner som missionærer i Tyrkiet. I bogen ”På kanten af Paradis. Kristen i Tyrkiet – med livet som indsats” fortæller Martin de Lange sin og hustruens kaldshistorie, og hvad den kommer til at betyde for hele familien.

Bogen er en meget personlig fortælling om Guds ledelse, om et menneskes kamp mellem tvivl og lydighed, om Guds kærlighed til det tyrkiske folk, om forfølgelse og om missionssind.

Som missionærer i et muslimsk land er det nødvendigt at arbejde under dække af noget andet, så Martin får et kontor, hvor han administrerer rejser til Tyrkiet, ikke just en overskudsforretning, men en legalisering af hans og familiens ophold i landet. Snart bliver det lille kontor mødestedet for samtaler om tro, og menigheden begynder at vokse sig større.

Efter en årrække i byen Mersin flytter familien til Malatya, en by som næsten står som et monument over en udrensning af kristentroen i landet. Byen var tidligere befolket af armenske kristne, men ved en massakre i 1915 blev så godt som alle armeniere i byen dræbt og resten af de kristne flyttede efterfølgende fra stedet, så der, da familien de Lange sammen med et team af missionærer ankommer til byen, så godt som ingen kristne findes længere. Også i Malatya oplever Martin og Petro, hvordan mennesker kommer til tro på Jesus, men deres arbejde er hverken her eller i Mersin ufarligt. Alt, hvad de foretager sig, bliver overvåget og faren for anholdelse, tortur og i værste fald døden ligger altid lige om hjørnet både for missionærerne og dem, der omvender sig til kristendommen.

Men troen styrkes og bærer under den afhængighed af Gud, som forfølgelsen medfører, og Martin og hans familie oplever gang på gang, hvordan Gud ikke blot leder, men også beskytter dem og redder dem ud af faretruende situationer. Samtidig erfarer de imidlertid også i deres nære medarbejderkreds, hvilken pris troen og lydigheden mod Gud kan have.

Kærlighed og trosmod

Som læser bliver man grebet af beretningen, trosmodet og kærligheden til det tyrkiske folk, og man kan ikke lade være at tænke på, at vi også i Danmark har en stor gruppe tyrkiske indvandrere, som har samme behov for at høre budskabet om Jesus.

Samtidig maner bogen til selvransagelse af, hvordan vi forvalter den store gave, vi har fået ved troen på Jesus – helt uforskyldt. Bogen bliver dermed en anskueliggørelse af Matt 10,8: ”I har fået det for intet, giv det for intet” – men det kan koste alt.

Martin de Lange: På kanten af Paradis. Kristen i Tyrkiet – med livet som indsats
208 sider • 199,95 kr.
LogosMedia/Forlagsgruppen Lohse


Artiklen fortsætter efter annoncen: