Paven: ’Tarot-kort og spådom er afgudsdyrkelse’

Både tarotkort og håndlæsning er afgudsdyrkelse. Man bør undgå disse ting på linje med alle andre moderne ’afguder’, fastslog pave Frans i sin første audiens efter sommerferien.

Paven spurgte sine tilhørere: ”Hvor mange af jer beder med tarotkort for at se jeres fremtid? Hvor mange af jer går til håndlæsning for at kende jeres fremtid i stedet for at bede til Gud?”

– Gud er levende, resten er afguder, de virker ikke, fastslog paven med henvisning til det første af De ti Bud (”Du må ikke have andre guder end mig”). Paven forklarede, at den oprindelige græske betydning af ordet ’idol’ er ”noget, man ser”. Tilbedelse af idoler (afguder) kan blive en besættelse. Derfor bruger reklamerne at vise en bil eller en smartphone både som løsningen på folks eksistentielle behov og vejen til lykke.

– I oldtiden gav man menneskeofre til afguderne. Men i dag ofrer folk deres børn for karrieren ved at forsømme dem eller simpelthen ved at nægte at få dem. Afguder kræver blod. Penge berøver os livet, og nydelse fører til ensomhed. Økonomiske strukturer ofrer menneskeliv for profit. Nogle lever hyklerisk, idet de handler og siger, hvad andre forventer, fordi selvrealiseringens gud kræver det. Liv går til grunde, familier bliver ødelagt og unge bliver overladt til destruktive vaner bare for profittens skyld.

– Men Gud kræver aldrig liv. Han giver det. Den sande Gud tilbyder os ikke en projektion af vores succes, han lærer os at elske, konkluderede paven.