Sommer, sol og Gud
Sommerstævne ’18 i Lindenborg arrangeret af Det Danske Missionsforbund og Baptistkirken i Danmark kombinerede tro, inspiration, musik, mad og samvær.
En af arrangørerne af Sommerstævnet ’18 på Efterskolen i Lindenborg – generalsekretær i Baptistkirken Lone Møller-Hansen – glæder sig over, at årets talere fra starten indholdsmæssigt faldt meget fint i tråd med hinanden.
Præsten og journalisten, der har været generalsekretær siden 2011, var med til at fastsætte årets tema: ”GenOPDAG de gode nyheder” – sammen med bl.a. missionsforstander i Missionsforbundet John Nielsen, som siden 2012 har været med til at arrangere det årlige stævne i Lindenborg.
I introduktionsmaterialet står der, at temaet ”lægger op til en vandring gennem evangelierne med det formål at genopdage eller måske for første gang i livet opdage, hvor fantastisk evangeliet er. Det er ikke bare en gammel historie. Det er en livsbekræftende fortælling ind i alle menneskers liv”.
– Temaet er samtidig vores måde at sige, at vi som kristne kan være faldet lidt i søvn. Nogle af os har for eksempel glemt at bruge vores gaver, forklarer Lone Møller-Hansen.
Stævnedeltagerne fik undervejs opfordringer og masser af inspiration til at handle på deres tro – fra både de danske og internationale talere.
– Gud griber jo ind i vores sårbarhed og der, hvor vi fejler. Han er miraklernes Gud. Det tror jeg, mange af os har glemt. Det budskab, vi har, er også: Kom brudt som du er, og søg Gud. Bryd op med den pæne facade. Vores verden bryder også sammen!
– Gud kræver ikke det perfekte. Vi kæmper alle med, at vi vil give indtryk af, at vi har styr på det. Men hvis noget forsøger at være perfekt og virker hult, så står folk af.
– Sårbarheden, at turde være sårbar og uperfekt, er så vigtig, understreger Lone Møller-Hansen.
Pølsemand stævnechef
Ny på posten som stævnechef var Lars Gaarden, der tidligere har markeret sig som pølsemand på Lindenborg. Han var en af dem, der havde rigtig travlt i stævneugen:
– De frivillige løber rundt og laver alt det, de skal. Det er godt vejr, og vi er glade, lyder det veloplagt, da han i forbifarten bliver bedt om en lille melding først på ugen … og så afbrydes af endnu et telefonopkald, han må forholde sig til, inden han haster videre i programmet.
Lars Gaarden er en af stævnets mange helte. En af de frivillige, der har gjort en enorm indsats for at skabe et forum, hvor mennesker i alle aldre, der sætter pris på eller gør sig overvejelser om Gud, kan deltage i et stævne med fællesskab og kristen musik – uden ubehagelige drukscener som til nogle mere verdslige festivaler. For i Lindenborg er det Helligånden, der skaber løssluppenhed, løfter stemningen og bringer mennesker sammen.
Imod menneskehandel
Stærkt indtryk blandt talerne på stævnet gjorde for eksempel Lisa Samuelsen, der talte om sit kald og kamp mod menneskehandel. Den danskgifte missionær, der i 16 år har gjort en stor indsats for at redde kvinder fra sexhandel, er i dag bosat i Myanmar.
Hun kan tale helt ind i hjertet på folk … om verdens tilstand – og om at hjælpe prostituerede kvinder og også omvende bordelejere og alfonser, fordi Jesus ønsker at redde alle sine får – ikke at dømme dem!
– Der er flere slaver i vores verden i dag end nogen sinde tidligere: 40,3 millioner. Trafficking og tvangsægteskaber udgør ca. halvdelen, oplyste Lisa Samuelsen.
Hun efterlyste troende, der vil komme lidt mere på banen mht at hjælpe dem, der lever i mørke og fortvivlelse.
– Dette er min prioritet resten af livet. Hvad er din? Hvis du ikke ved det, så kom frem til forbøn, opfordrede hun tilhørerne.
At det har en omkostning at arbejde som missionær i fattige landes bordel-distrikter lagde hun ikke skjul på. Som hun forklarede, er der selvfølgelig færre dage med hyggemad og sofahygge med familien.
Alligevel opfordrede hun de fremmødte til at komme ud af deres komfortzone og være med til at hjælpe mennesker i nød.
– Bed om at få et hjerte for de fortabte, så Hans prioritet bliver din prioritet … Er du selv fortabt og har du brug for at blive løftet hjem til Gud, så kom op til forbøn, lød invitationen ved talens afslutning.
Lær børn det
Rachel Turner fra England talte varmt og levende om trosoplæring i børnefamilier. Hun brænder for at lære både børn og deres familier, at man kan tale med Gud.
Den tidligere familie- børne- og ungdomspræst har stiftet organisationen ”Parenting for Faith” og bl.a. skrevet bogen ”Tro i børnehøjde”.
Blandt årets talere var bl.a. også Dr. Scot McKnight, USA, Dominique Lachat, Bente Højriis, Peter Thinggaard, Preben Kok, Chris Simons, Jakob Vagner …
Det var syvende gang, baptisterne og Missionsforbundet holdt stævne sammen – og sjette gang, de gjorde det i de naturskønne omgivelser i Lindenborg.