Kristendommen skal vægtes trods ’brutale nedskæringer’ i DR

– Det er interessant, at DR skal styrke sine tilbud om den kristne kulturarv, siger KLFs generalsekretær Mikael Arendt Laursen. Foto: Henrik Lundahl Revshøi.

– Den kristne kulturarv og kristendommens rolle har en central plads i den nye public service-kontrakt med DR, siger Mikael Arendt Laursen, der er generalsekretær i Danmarks største mediebrugerorganisation, KLF, Kirke & Medier.

Et halvt år efter den politiske aftale om DRs økonomi og afskaffelsen af licensen har debatten om DR fået kød og blod i form af en ny public service-kontrakt med DR.

Brutale nedskæringer

– Vi har at gøre med brutale nedskæringer af DR, hvor store dele af det, vi kender som DR i dag, forsvinder, fordi forligspartierne har valgt at øremærke store dele af DRs økonomi til DRs distrikter, kor og orkestre.

Det har givet bestyrelse og ledelse meget lille manøvrerum til at indarbejde de besparelser, som politikerne har krævet, siger Mikael Arendt Laursen.

Den kristne kulturarv

I public service-kontraktens indledning bliver kristendommen og den kristne kulturarv fremhævet med formuleringer som ’det skal [..] være tydeligt, at vort samfund [..] har sin rod i kristendommen’.

– Når man ser aftalen og DRs overordnede formål, er der en vægtlægning, som er interessant. DR skal styrke sine tilbud og særligt sin dækning af den kristne kulturarv.

Det glæder jeg mig til at se, at det bliver udfoldet endnu mere i sendefladen, bemærker Mikael Arendt Laursen.

DR K lukker

Af public service-kontrakten fremgår det, at DR K lukker, og at kulturstoffet flytter ind på DR 2.
– Jeg er ked af, at DR K lukker. På DR K har vores medlemmer set tv-transmissioner af gudstjenester og ’Før søndagen’ samt kunne ’høre’ morgenandagten. Deres skæbne er uvis lige nu. Og vi har også senest set et meget nytænkende format på DR K med programmet ’Adam & Eva’, hvor kristendom og etik diskuteres.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Vi har en klar forventning om, at de programmer finder en naturlig plads på DR 2 eller DR 1, fastslår Mikael Arendt Laursen.

– Vi har fået noget sikkerhed, som vi ikke har haft før, med public service-kontrakten. Men det allermest interessante er, hvordan radio- og tv-sendefladen ser ud fra 2019 og årene frem: Hvordan bliver eksisterende programmer placeret? Kan man fortsat udvikle nye programmer, der fortæller om den kristne kulturarv? spørger Mikael Arendt Laursen.

Skatteydernes DR

På den lange bane er KLF bekymret for DR:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Der er ikke noget i denne public service-kontrakt og i de politiske aftaler, der fortæller os, at politikerne er færdige med nedskæringer på DR. Jeg vil derfor kraftigt opfordre til, at det bliver tydeligt for den enkelte skatteyder, hvad vedkommende betaler for DR.

Finansieringen af DR må ikke forsvinde i en budgetkonto på finansloven, for så er det rigtig nemt igen og igen at finde saksen frem, bemærker Mikael Arendt Laursen.