Spor fra udvandringen set øst for Jordan

Ralph K. Hawkins har sammen med David Ben-Shlomo fortalt om udgravninger øst for Jordanfloden.

Bibelens beretning om israelitternes udvandring fra Egypten og erobringen af Det forjættede Land fra østsiden af Jordanfloden kan muligvis bekræftes af nye arkæologiske fund nær Khirbet el-Mastarah.

Arkæologerne Ralph K. Hawkins og David Ben-Shlomo har nu offentliggjort deres konklusioner om fund fra sommeren 2017. Nu oplyser de, at der ved Khirbet el-Mastarah i Jordandalen er fundet spor af et nomadefolk, som kan være de israelitter, der var udvandret fra Egypten.

Ben-Shlomo citeres blandt andet i den britiske avis Daily Express for at sige, at ruinerne er en mulig bekræftelse af de bibelske beretninger.

”Vi har ikke bevist, at disse lejre stammer fra de første israelitter, men det er muligt,” sagde Ben-Shlomo. ”Hvis det passer, vil det måske stemme overens med den bibelske beretning om, at israelitterne kom fra østsiden af Jordanfloden, krydsede Jordan og senere gik ind i Israels bjergland.”

Ben-Shlomo og Hawkins fik offentliggjort deres fund i Biblical Archaeology Review i juli/august i år. De påpeger, at de arkæologiske fund ser ud til at stamme fra Jernalderen, hvilket svarer til tiden for udvandringen.

Datering

Ved Khirbet el-Mastarah fandt arkæologerne blandt andet ruiner af sten og potteskår, som stammer fra enten Sen Bronzealder (1400–1200 f.Kr.) eller fra Jernalderen (1200–1000 f.Kr.).

– I slutningen af vores sæson i 2017 var vi overvældede over det fascinerende billede, der begyndte at vise sig i Jordandalen. Det er et område, som indtil for nylig har været nærmest ukendt land arkæologisk, sagde David Ben-Shlomo og Ralph K. Hawkins.

Inden for et område på et par mil har vi set udviklingen af det tidlige Israel fra en type husholdnings-kultur [i Khirbet el-Mastarah] til en type kultur af politisk størrelsesorden [i Khirbet ’Auja el-Foqa], tilføjer arkæologerne.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Khirbet ’Auja el-Foqa er af forskerne blevet identificeret som oldtidsbyen Atarot, der nævnes i Josvabogen 16,5.