’Vatikanets aftale med Kina leder flokken i ulvens mund’

– En kirke, der er slave af regeringen, er ikke en rigtig katolsk kirke, siger tidl. ærkebiskop Joseph Zen

Paven har indgået en foreløbig aftale med Kinas regering om at afslutte en gammel strid om retten til at udpege biskopper.

Med denne aftale har paven nu godkendt de syv biskopper, som oprindelig blev udpeget af Kinas regering. Da de ikke var udvalgt af Vatikanet, har de tidligere været ekskommunikeret. Fortalere kalder aftalen et historisk gennembrud, da Kina og Vatikanet afbrød de diplomatiske forbindelser i 1951.

Kritikere peger dog på, at Vatikanet med den nye aftale gør knæfald for Beijing og forråder kirken i Kina. En af de stærkeste kritikere er tidligere ærkebiskop Joseph Zen. Han har til Reuters udtalt, at Vatikanet med denne aftale leder flokken lige i ulvens mund.

Foruden at acceptere de tidligere ”illegitime biskopper”, som den kommunistisk-kontrollerede Catholic Patriotic Association har valgt, har Vatikanet også bedt to biskopper fra den forfulgte undergrundskirke trække sig tilbage – til fordel for ”biskopper” fra den ”patriotiske” kirke, skriver Life Site News.

Nogle af katolikkerne i Kina hører til i de regeringsanerkendte kirker, mens andre hører til i undergrundskirkerne, som kun er loyale mod Vatikanet.

I den midlertidige aftale er det endnu ikke afklaret, hvorvidt det er paven eller Kinas regering, der fremover skal udpege biskopper i landet, skriver The New York Times.