Få hjælp til at læse Bjergprædikenen langsomt

Bjergprædikenen er måske den mest komprimerede og betydningsmættede samling af Jesu ord, som vi har fået igennem evangelierne. Det er Jesu lære i et koncentrat, der med rette fortjener at blive læst langsomt.

Jens Ole Christensen, der er forfatter til bogen ’ Dyb hvile og dynamisk liv – Bjergprædikenen læst langsomt’, har da også taget sig tid til at læse langsomt. Bogen har været undervejs i 10 år, og det gør den bestemt ikke ringere, da refleksionerne er dybe, og de hurtige tolkninger suppleres og modificeres af mere modne overvejelser, der underbygges af kontekst, intertekstualitet og teologisk grundighed.

Personligt holder jeg uendeligt meget af de tre kapitler i Mattæusevangeliet, der er stof til uendeligt mange prædikener, men mere væsentligt end det, der er essensen af et kristent liv. Jesu lære i bjergprædikenen er netop langt mere end en samling teoretiske læresætninger eller filosofiske citater – det er nærmere en instruktionsguide til kristenlivet imellem hvile og vandring.

Rammer grundtonen

Jens Ole Christensen rammer da også grundtonen i saligprisningerne allerede med det første udsagn, som bliver en slags gennemgående fortolkningsnøgle: ”Salig er de fattige i ånden, for Himmeriget er deres” – altså den første saligprisning – betyder, at vi som kristne lever med underskud i forhold til Gud.

Eller som Martin Luther angiveligt skulle have skrevet på en seddel ved sit dødsleje ”Vi er tiggere – det er vist og sandt”.

Men deri er der nåde at finde, for store dele af bjergprædikenen sætter samtidig forventningsniveauet til de kristnes livsførelse et sted, hvor de fleste ærligt talt kommer til kort, og i den sammenhæng bliver det vigtigt, at vi ikke glemmer, at vi aldrig bliver uafhængige af nåden i Jesu forsonende offer.

”Vi udfordres på de skarpe hjørner til hver for sig at påtage os vores eget liv, bede vores egne bønner, øve vores egen gavmildhed, rydde op i forhold til vores egen materialisme og dømmesyge” s.132

Bjergprædikenen er radikal forkyndelse. Den taler til den, der står uden for kristendommen, om en etik, som skræller lagene af forfængelige og hykleri af de selvretfærdige. Den taler til de frelste om ikke at falde i søvn, ikke at lade sig narre af midlertidige værdiers blændværk og syndens kontinuerlige dragen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den taler i det hele taget til enhver, som med et åbent sind læser disse radikale ord, som lyder med lige dele opmuntring som formaning. Den taler først og fremmest til den, som vil handle på ordene, for det er Jesu ærinde – at sætte mennesker i bevægelse.

Jens Ole Christensen: Dyb hvile og dynamisk liv – Bjergprædikenen læst langsomt
208 sider • 199,95 kr.
LogosMedia (Forlagsgruppen Lohse)