Præsten, som kom i modvind før åbningsgudstjenesten

Morten Kvist prædikede ved Folketingets åbningsgudstjeneste trods kritik fra især venstrefløjspolitikere.

Kirkeminister Mette Bocks valg af valgmenighedspræst Morten Kvist som prædikant ved Folketingets åbningsgudstjeneste førte til kritik både af ministeren og præsten. Han har nemlig for ti år siden udtalt sig imod homoseksuelle som plejeforældre.

Morten Kvist, som stammer fra Varde, blev teologisk kandidat fra Købanhanvns Universitet i 1984. Han var præst ved Ryslinge Frimenighed frem til 1993, hvor han blev forstander på Askov Højskole (i perioden 1993-1998). Herefter blev han præst i Herning og Gjellerup Valgmenigheder. Fra 2003-2010 var han medlem af Etisk Råd.

Valgmenighedpræsten er også kendt for sit engagement i Islamkritisk Netværk i Folkekirken.

Imod ’rettighedsfundamentalisme’

Morten Kvist udtrykte i 2008 i en artikel i Politiken sin skepsis overfor godkendelsen af homoseksuelle plejeforældre. I den sammenhæng spurgte han retorisk: ”Hvad med de pædofile – har de også rettigheder? De pædofile har et stærkt behov for at være sammen med børn, skal de så have lov til det?”

I 2017 blev en imam idømt 14 dages betinget fængsel for at sammenligne pædofili med homoseksualitet. Men valgmenighedspræsten mener, at hans udtalelser er blevet misforstået. Hans sammenligning var nemlig et argument mod det, han kaldte ’rettighedsfundamentalisme’, selv om det især de seneste uger er blevet udlagt som en generel modstand mod homoseksuelles rettigheder.
Men det er der ikke tale om, forsikrer Morten Kvist. Han har da også erklæret sig villig til selv at vie samkønnede.

– Jeg vil gerne tilføje, at den ti år gamle udtalelse om homoseksuelle plejefamilier allerede dengang blev misforstået, hvad jeg ikke selv var uden skyld i, siger han nu. Han fastholder dog stadig, at børn har bedst af at vokse op sammen med en mor og en far.
Kirkeministeren har bl.a. forsvaret valget af Morten Kvist med, at det i år er 150-året for indførelsen af valgmenighedsloven.

– Præsten talte om nåde. Måske skulle nogle lade nåde gå for ret, sagde Lars Løkke Rasmussen med adresse til præstens kritikere efter åbningsgudstjenesten tirsdag.