Hvad sker der nu med arken?

Udfordringen har netop udgivet Johan Huibers bog om, hvordan han byggede en ark i Holland. Men hvad sker der nu med arken?

Oversætteren af den danske udgave, cand. teol. Bodil Lanting, har selv besøgt den store ark i Holland som rejseleder for en grupperejse med Felix Rejser. Her ses hun sammen med Johan Huibers, som hun her forærer den engelske udgave af Henri Nissens bog ”Noahs Ark. Historien og Det Store fund.”

Hvor er arken nu? spørger nogle læsere, som har lyst til at følge den hollandske ark.

Først byggede hollænderen den ”lille ark”. Den er trods alt 70 meter lang og tre dæk høj dvs. ni ½ meter i bredden og seks meter i højden.

Den blev set af hundredtusinder, mens den lå i Schagen og andre havne i Holland.
Men Johan havde fra starten planer om at bygge en større ark – i fuld størrelse, dvs. lige så stor som Noas ark, der er omtalt i 1. Mosebog. Den er 300 alen, dvs. ca. 150 meter lang.

– De første investeringer i arken nåede op på 2,7 millioner euro, men alt i alt endte det med en kostpris på 3,4 millioner euro, fortæller Johan i bogen.

– Bianca og jeg havde sparet en stor del af denne sum sammen fra billetindtægterne i den lille ark. Jeg havde også taget et lån på 1,25 millioner euro og havde belånt flere værkstedshaller som sikkerhed. Vi havde satset alt det, vi ejede – med undtagelse af vores hus og værkstedet i Schagen – på at bygge den store ark, fortæller han.

Solgte den lille ark

Men nu manglede han penge, og så dukkede dukketeatermanden Aad Peters op for at spørge, om han kunne købe arken.

– Aad Peters havde planer om at sejle til Tyskland med den. Den lille ark ville være en flydende reklame for den store, og profitten fra salget var der hårdt brug for til at dække udgifterne med den store.

Tøvende gik jeg med til at sælge den lille ark på betingelse af, at jeg skulle have første ret til at købe den, og at arken skulle bevare sit oprindelige formål, nemlig at gøre Bibelens beretninger kendt for så mange mennesker som muligt, fortæller Johan.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Add Peters har også været i Danmark med den lille ark, og mange har besøgt den.
Johan kunne nu fortsætte byggeriet af den store ark.

Et kæmpemæssigt skib

– Nu havde jeg så bare den store ark, men det var en kæmpe. Skibets gangareal var på 15.000 m2, de to auditorier havde plads til 3.000 mennesker, et kongres-lokale havde plads til 2.000 siddende gæster, der var to biografer, en restaurant for 250 gæster, et tocifret antal rum og tre etager inddelt i 7 niveauer.

Den store ark var ti gange større end den lille ark, gulvarealet svarede til tre fodboldbaner og der var utallige muligheder for udstillinger og opfindelser. Skibet var 150 meter langt, 19,5 meter bredt og 22 meter højt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Besøg fra Danmark

Men det lykkedes alligevel Johan Huibers at færdiggøre den store ark, og mange gæster nåede at besøge den.

Her iblandt var et danske rejseselkskab med Felix Rejser. Rejselederne var Bodil og Peter Lanting. Hun er dansk og han er hollandsk, og de har arbejdet som bibeloversættere i Etiopien gennem en længere årrække. Nu er Bodil ansat på Udfordringen som journalist. Hun er oprindelig uddannet som cand. teol.

Bodil og Peter besøgte den store ark sammen med rejseselskabet, og de tilbragte nogle spændende timer sammen med byggekonstruktøren selv.

Udfordringen aftalte med Johan Huibers at udgive hans personlige beretning ”Laat Je Droom Varen” – ’lad din drøm sejle’, som på engelsk fik titlen ”The Unsinkable Dream” – ’drømmen, der ikke kunne synke’.


Artiklen fortsætter efter annoncen:På grund af det store arbejdspres på Udfordringen gik der et års tid med at få oversat bogen.
Bodil døbte bogen på dansk: ”Søsæt dit drømmeskib!”

På vej til Rio og Houston

Efter at mange mennesker havde set arken, var det Johan Huibers plan at få arken til OL i Rio i Brasilien. Det lykkedes dog ikke på grund af omkostningerne og manglende tilladelser.

Ved deadline før udgivelsen af bogen på dansk i oktober 2018 kontaktede vi igen Johan Huibers.
Han oplyste til Udfordringen, at arken stadig lå i Dordrecht i Holland, mens han og andre forsøgte at skaffe støtte til at få arken fragtet til USA. Her er planen, at den skal ligge i Houston.

Bliv i Europa!

For tiden er arken derfor ikke åben for besøgende, men det er forlagets håb, at den genåbner – i Europa. USA har i forvejen flere arker i mere eller mindre fuld størrelse – men dog på land.

Vi har derfor foreslået Huibers, at han bliver i Europa med sin kæmpemæssige ark – og gerne kommer til de danske havne.

Den hollanske hjemmeside www.arkvannoach.org virker ikke mere. Den hedder nu:
www.arkvannoach.com

Den nye hjemmeside på engelsk hedder: arkofnoah.org
På denne side kan man finde mange oplysninger, bl.a. også link til medie-omtale i bl.a. New York Post, USA Today, ABC News, The Blaze, Fox News. Her er også mulighed for at give en donation til projektet.

Se også et uddrag af Johan Huibers bog i sidste uge.