Kan det betale sig at være ærlig?

En af mine nærmeste havde glemt at checke ind med sit rejsekort, da han for nylig tog S-toget. Da togkontrolløren træder ind i kupeen for at se billetter, kommer han i tanke om sin forglemmelse og går straks hen til kontrolløren for at spørge, om han må stige ud på næste station og checke ind.

Det er kontrolløren ikke med på og udsteder en bøde og siger: “Du kunne jo bare være steget ud uden at have oplyst mig om, at du havde glemt at checke ind. Så havde du ikke fået en bøde.”

Togkontrolløren opfordrede faktisk til at snyde. Moralen bliver altså, at det ikke lønner sig at være ærlig.
Det er vel det samme, mange andre kunne fristes til tænke i forbindelse med de grove sager, vi har set på det seneste om snyd og bedrag i instutioner, som vi ellers plejer at have fuld tillid til.

Danske Bank er blevet afsløret i at hvidvaske penge i milliardklassen og måske endda med en ledelse, der kendte til det. Vi ved det ikke endnu. Tyske top-bankmænd har lænset den danske statskasse for 12,7 milliarder gennem deres fede fidus med at få tilbagebetalt udbytteskat.

Britta Nielsen, en tidligere ansat i Socialstyrelsen, havde også regnet ud, hvordan man kunne snyde systemet. Hun står anklaget for at have overført 111 millioner kroner fra statens konto til sin egen i en lang årrække, uden nogen lagde mærke til, at der var rod i regnskaberne. Hun er nu anholdt i Sydafrika, hvor hun havde købt sig luksusboliger for de mange penge, udsatte danskere skulle have nydt godt af.
For mange er det rystende, at sådant noget kan ske i vores velordnede velfærdsstat, hvor vi alle troligt betaler skat og har fuld tillid de myndigheder og banker, som forvalter vores penge. Sagerne vidner om, at moralen er under forandring. Det handler ikke kun om økonomisk, men også moralsk korruption.

Det er et problem for demokratiet. For det er i høj grad en grundlæggende tillid til hinanden, som det danske demokrati bygger på. Hvis folk ikke føler, de kan stole på hinanden og systemet, så begynder også demokratiet at bryde sammen. For lønner det sig at være ærlig, hvis man blot får en bøde som i ovennævnte tilfælde med togkontrolløren?

Ja, det lønner sig altid at være ærlig. Også selvom ingen andre er det. Et samfund der bygger på fup og fiduser, snyd og bedrag – og det at være sig selv nærmest – har ikke nogen fremtid.