Det sker i Singapore

Edith Theis-Nielsen fortæller om en konference i Singapore for mennesker, der bruger medierne.

Der var især deltagere fra Asien på MAI konferencen i Sinagpore. Artiklens forfatter Edith Rheis-Nielsen ses i blå jakke forrest.

Singapore er svimlende velfungerende, lufthavnen super effektiv, rullebånd og klare skilte sætter fart på, pas- og sikkerhedstjek samt baggage går lynhurtigt.

Kort efter er jeg på mini-bussen til byen, og så kører vi 45 minutter direkte til mit hotel i centrum.

I første omgang det udmærkede lokale KFUK med meget venlig reception, der endda giver mig mit værelse før den fastsatte tid.

Singapore Airlines flyver nemlig om natten for, at passagererne får mest ud af deres tid, derfor er ankomst både i Singapore og København meget tidlig morgen!

Singapore – en spændende mosaik

Singapore er et meget veludviklet land med et af verdens bedste skolesystemer, fin infrastruktur og en spændende mosaik af flere etniske kulturer.

Oprindeligt var området en handels-forpost i den engelske kolonitid, og byen blev planlagt af den engelske guvernør Sir Thomas Stamford Raffles i 1819.

Efter Singapores selvstændighed først fra englænderne, siden fra Malaysia, er området blomstret op takket være en stabil regering, som har satset på langsigtet planlægning. Det høster Singapore nu frugterne af.

Singapore er både en by, et land og en ø med 5.9 mil. indbyggere. Det er multietnisk med flere officielle sprog: engelsk, mandarin og flere andre kinesiske dialekter, tamil og malaysisk. Skolesproget frem til studentereksamen er dog engelsk.

De fleste indbyggere, 74 %, er kinesere, 13 % er malaysiere, 9 % er indere, resten er andre etniske grupper.

Byen har flere distrikter fx Colonial District, Marina Bay, Chinatown, Little India samt Changi med en smertefuld fortid besat af japanerne under 2. verdenskrig.

Raffles forudså ved byens planlægning, at hver etnisk gruppe ville være bedst tjent med sit eget distrikt. Little India er som bazar gaderne i Indien, Chinatowns ældre del i kinesisk stil er fredet og har også mange skyskrabere. Lovgivning og dialog sikrer, at de etniske gruppers religioner kan leve fredeligt sammen.

Singapore: Fredelig sameksistens mellem religioner i et multikulturelt samfund

Medie konference: Gør Ordet friskt!

I Changi nær Singapores lufthavn havde Media Associates International (MAI), inviteret til globalt møde ”LittWorld 2018” med temaet: ”The Word made fresh”.

MAI er en kristen medieorganisation, der har til formål at oplære, opbygge og opmuntre skribenter og udgivere globalt gennem træning.

Organisationen er grundlagt i USA og holder internationale møder hvert 3. år i skiftende lande. I år var der 250 deltagere fra 52 lande. De fleste af de 36 europæere var fra Østeuropa. Ellers er tyngdepunktet for kristen medievirksomhed flyttet fra Vesten til Asien og Afrika, hvor de er ekstremt kompetente.

Der var mange inspirerende talere, workshops, gruppeøvelser og rig mulighed for at netværke, hvilket MAI lægger stor vægt på; det er integreret i alt, hvad der foregår.

Konferencen havde flere spor. Jeg valgte ”digital publishing” og ”non-fiction writing” om, hvordan man skriver bibelsk til et verdsligt marked, uden dog at være fastlåst i sporene.

Det gik igen, at man skal tænke lokalt for at skrive globalt og omvendt skal man tænke globalt for at kunne skrive lokalt. Sådan var der mange guldkorn om at skrive og udgive.

Mange unge især fra Asien, Afrika og Østeuropa var med, hvilket prægede konferencens intensitet. Og flere foredrag og workshops kunne godt fænge hos et ungt publikum. Fx et foredrag om tegneserier som led i evangelisering, det bruges mange steder fx i Japan med den populære Manga Messiah-serie.

En workshop var om at skrive film-manuskripter (også til You-Tube), og der var gang i de unge med chat på WHOVA APP, fotokonkurrence og morgen jogging!

Frugtbar forberedelse og medansvar

Inden konferencen sendte MAI hver deltager et fyldigt materiale om, hvordan man kunne få mest ud af møderne, og hvordan hver enkelt deltager selv kunne bidrage i deres omgang med andre.

Der var også en skrive-konkurrence. Og så fik vi en bønneliste over, hvad vi skulle bede for hver dag i 30 dage inden konferencen, så det kunne ende med at herliggøre Gud globalt.

Dermed er det ikke blot konferencens planlæggere, men også deltagerne, der får medansvar for et frugtbart udbytte, hvor man er bevidst om, at Guds rige og Jesus herliggøres med Helligåndens virke på global kristen medievirksomhed.

Vi blev konstant mindet om, at det er Gud, som skal ophøjes – uden ham kan vi intet i egen kraft.

Det blev slået fast med daglig lovsang, andagt og formaninger om at fokusere på taknemlighed og forventning.

APP fremmer fællesskab

Inden konferencen blev vi opfordret til at downloade og bruge en WHOVA APP. Den er specielt til konference-brug med dagsorden, kalender påmindere, gruppe aktiviteter, deltager profiler evt. med billede, chat-grupper, fotos, dokumenter, beskeder og meget mere. Lidt som et socialt medie for en lukket gruppe konferencedeltagere.

Allerede inden konferencen var jeg på chat med en fra Singapore teamet, som jeg kendte fra en tidligere MAI-konference. Det førte til, at vi mødtes forinden, og hun gav gode tips om kirke og sightseeing.

Hver dag var der foto-konkurrence via WHOVA. Samtidig gik en husfotograf rundt og tog billeder. Dog blev vi alle formanet om at udvise respekt over for personer fra lukkede lande, deres billede skulle nødigt havne på de sociale medier.

En aften bød på et talent -show, hvor nogle deltagere optrådte muntert, opfindsomt og kunstnerisk, en anden aften bød på festmiddag.

Under konferencen var der tilbud om private konsultationer især omkring medievirksomhed.

Desuden to præster med tilbud om personlig samtale.

Alle deltagere i grønne konference T-shirts, Singapore Botanisk Have. Fotograf Jeam Wong, Singapore.
Sikker styring med T-shirts

På programmet var en udflugt til Singapores botaniske have med guide.

Vi skulle alle 250 være iført vores grønne konference T-shirt, som var bestilt inden konferencen ud fra nøje instruks om at måle til den korrekte størrelse!

Det var en fremragende ide, for selv de effektive, tålmodige singaporeanere kunne ikke helt styre den store skare, men så kunne havens personale se, at alle med grøn T-shirt var fra konferencen.

Enhed giver velsignelse

Singapore teamet, som stod for hovedparten af konferencens styring, var fremragende, de havde sørget for alt tænkeligt – også med et sekretariat, hvor man kunne få hjælp og svar.

Efter endt konference skulle vi alle melde tilbage, når vi var nået sikkert hjem igen!

Deres motto var fra Salme 133, at når ”brødre” vandrer sammen i enhed, giver Herren velsignelse. Og nok var det en konference med et seriøst tema, men der var rigeligt med fokus på den enkelte deltager og opmuntring til fællesskab, som helt sikkert vil bære frugt langt frem i tid! Til Gud al æren!

Lær og oplev mere!

Jeg kan varmt anbefale, at man deltager i den slags konferencer for at lære mere om det at skrive og udgive, skærpe sin kunnen, lære om andre menneskers livsvilkår, blive opbygget og opmuntret.

Især var det spændende for mig at tale med de mange deltagere fra det Fjerne Østen. I dagene efter konferencen inviterede en kinesisk singaporeaner mig i kirke og på sightseeing.

Et af konferencens mål har netop været at skabe venskaber på tværs af landegrænser.

Mere info på littworld.org

Læs også:

Gode råd til helbred og tjeneste

Tegneserier er gode til at formidle et budskab