IPSICC

Englefabrik hjælper folk i Tanzania

Udsendt fra Danmission blogger om produktion af engle, som sælges i Danmark.

Lilla engle fremstilles af farvet sisal.

”De engle, som vi møder i Bibelen, bringer bud fra Gud. I Tanzania har flere haft travlt med at få lavet engle til jer i Danmark. Vi bringer dem til jer med budskab om fred. I kan møde nogle af engleproducenterne her,” skriver Anna-Marie Lauenstein i sin blog fra Tanzania.

Danmissions udsendte fortæller om Jeanett og hendes mand, Amos, som samarbejder om produktionen af engle.

”De laver dem af naturens materialer, og i Tanzania er det bl.a. bananblade. Jeanette skaffer bladene og gør dem parat, og Amos former englene.

Amos er ellers præst i den lutherske kirke her i Tanzania. Lige nu er han studerende og bor i Arusha langt fra sin familie. Jeanette arbejder hjemme ved deres hus på deres jordstykke.

Hun er landmand. Det er langt de fleste her, og også Jeanett. Når man er præst, tjener man kun ganske lidt, så det gælder om som familie at skaffe nogle indtægter, som kan sikre børns skolegang og andre udgifter,” skriver Anna-Marie Lauenstein.

Ægteparrets engle sælges gennem Danmission. Det kom også Jeanett til gode, da hun skulle finde penge til betaling for et hospitalsophold. Missionen betalte et forskud for de engle, som skal sælges i Danmark.

”Familien er virkelig glade over, at I danskere er med til at bidrage til deres liv,” skriver Danmissions udsendte.

Anna-Marie Lauenstein fortæller om nogle af de tanzanianere, som tjener lidt ekstra ved at fremstille engle.
Lilla engel på bestilling

”Vi fandt en lilla engel på Zanzibar, og jeg spurgte Anatoria, som leder projektet med kirkeudvikling i to provstier, om hun kendte en kvindegruppe eller andre, som kunne producere denne engel.

Hendes løsning overraskede mig. Hun tog såmænd selv fat,” skriver missionæren.

Hun fandt Anatoria siddende på nogle måtter uden for huset med en englekrop og nyfarvet sisal. Sisal er et lyst naturmateriale, og for at få den lilla farve, må det farves.

Anatoria havde haft nogle unge til at hjælpe med de første engle. Det var nu ikke helt let. Nogle havde opgivet, og nogle var lykkedes ret godt med det, fortalte hun.

Anatoria fik en bestilling på en lilla engel og gik straks i gang med at lave den.
Engle som trædesten

Anatoria kan nu kaldes produktionsleder på englefabrikken.

En af de første ansatte er Amir, som er et familiemedlem af muslimsk baggrund. Amir er 17 år og har afsluttet 7. kl., men kan desværre ikke gå videre i skolesystemet her i Tanzania.

Hvad gør man så? Det koster penge at få en håndværkeruddannelse, og forældrene er ikke i stand til at hjælpe ham. Nu har Amir så fået denne opgave, og han er systematisk og omhyggelig med sit arbejde, konkluderer Anna-Marie Lauenstein.

”Vil han nå sit mål? Det er et godt spørgsmål fra os i det effektive nord… Man kan motivere ham til at tage ansvar selv. Det er hvad denne opgave med engle også går ud på. At motivere ham, få ham til at indse, at han er den, som skal få eget liv til at køre fremad. Med Guds hjælp selvfølgelig, for vi er også i en kontekst, hvor troen på Gud spiller en rolle. Englene er en trædesten på Amirs vej, som jeg ikke kan give endeligt svar på, hvor ender.

Det sidste jeg hørte, er, at han har en realistisk mulighed for at tage et kørekort og så blive chauffør. Vi håber, at det lykkes for ham.”

Engle giver en ny chance

En af de andre arbejdere på englefabrikken er en mand, som har været afhængig af alkohol. Nu er han på vej tilbage til livet uden støtte fra familie eller venner.

Anatoria giver ham én chance til: Ved lønudbetaling bliver han bedt om at gøre rede for, hvordan han har tænkt sig at bruge sin løn. Dermed kan han sætte sig nogle konkrete mål og holde sig på en mere fornuftig vej. Nu har han fx fået købt sig en mobiltelefon, skriver Anna-Marie Lauenstein.

Englene kan købes gennem missionens webshop.