Nødherberger mangler hænder
Hjemløse risikerer at blive sendt på gaden igen, fordi der mangler frivillige til vagterne.
Når det bliver rigtig koldt udenfor, søger mange hjemløse en seng på nødherbergerne. Men herbergerne har generelt svært ved at skaffe frivillige nok til nattevagterne.
I mandags åbnede Blå Kors’ værested på Nørrebro i København for sjette år i træk et nødherberg, GraceKbh, for byens hjemløse.
Nødherberget har åbent hver aften og nat frem til slutningen af marts 2019.
Det er ikke noget problem at få pladserne fyldt op. Sidste år var der mange aftener op mod 100 hjemløse, der bankede på døren for at få en seng at sove i.
Problemet er at finde frivillige nok til vagterne, især om natten.
– Lige nu har vi dækket vagtplanen indtil på torsdag, siger Aicha Lind, der leder GraceKbh. Hun tilføjer, at det generelt er et problem at få frivillige nok til nattevagterne.
– Hvis ingen melder sig til på fredag, må vi holde lukket, konstaterer hun.
Nødherberget har åbent hver aften og nat fra klokken 19.00 til 8.00. Men for at det kan lade sig gøre rent praktisk, er der brug for flere frivillige. Særligt nattevagter.
Aicha Lind håber, at det lykkes at kunne holde åbent hver eneste dag i de næste fire måneder og appellerer derfor til københavnerne om at give en hjælpende hånd.
”Hvis man tager en nattevagt, er man personligt med til at sikre, at 20 hjemløse rent faktisk får en varm seng at sove i”, siger hun.
GraceKbh holder til i Kristuskirken i Baggesengade 7 på Nørrebro og har i år 20 sengepladser.
Sidste år havde nødherberget plads til 40 overnattende og mere end 100 spisende, men det antal er stærkt reduceret denne vinter, da kirken skal renoveres.
Aicha Lind regner derfor med, at der vil blive stort pres på sengepladserne, når vinteren for alvor sætter ind.
Det samme i Aarhus
I Aarhus er billedet nogenlunde det samme. Det er svært at få besat vagterne i nattetimerne på Aarhus Vinterherberg, som den 18. november slog dørene op for byens udenlandske hjemløse og holder åbent hver nat frem til 31. marts. Også her er 20 sengepladser.
– 160 har på vores lukkede facebookgruppe givet til kende, at de gerne vil være frivillige, Men kigger man på vagtplanen, er det ikke til at se det, siger den nye leder af nødherberget, Søren Christensen.
– Det er mest den ældre generation, pensionister og efterlønnere, vi har som frivillige, selv om jeg selv gerne så, at flere unge meldte sig til vagter. En studerende kan jo sidde og lave sine lektioner på en nattevagt, siger Søren Christensen.
Aarhus Vinterherberg i Mindegade er skabt i samarbejde mellem Blå Kors, Kirkens Korshær, Røde Kors. Aarhus Domprovsti og Aarhus Kommune. Byens kirker er i stigende grad begyndt at støtte projektet via kollekter og gaver.
Foto fra Blå Kors’ nødherberg
GraceKbh.