Få orden på dit eget hus i 2019

Det er altid med en vis forventning, at vi går ind i et nyt år samtidigt med, at vi ser tilbage på året, der gik. Hvad var det værste og det bedste?

Nytårsaften var jeg til et selskab, hvor alle gæster holdt en tale om deres tanker om det gamle og det nye år. De fleste var bekymrede. Der er så mange tendenser, både hvad angår den politiske situation, religionens rolle i samfundet og økonomien, som skaber uro. Det er en meget usikker fremtid, vi står overfor. Ingen kan være tvivl om, at meget af det gamle og velkendte er i en form for opløsning, og hvilke forandringer vil det medføre?

Mange sætter deres lid til, at politikerne finder en plan, men politikere er kun et produkt af den kultur, som har valgt dem. Vores forventninger til, at politikerne kan fixe problemer, er ofte alt for høje.

Det er mit indtryk, at mange af os i dag leder efter netop den strømning, den tankegang, de værdier, som kan være med til at skabe sikkerhed og tryghed i en uforudsigelig verden.

Kort før jul før læste jeg et interview med den legendariske tyske punk-prinsesse fra 80’erne, Gloria von Thurn und Taxis i New York Times. Måske nogle husker hendes pragt i form af hanekam, når hun gik til baller med sin noget ældre og elegante ægtemand, prins Johannes von Thurn und Taxis med slottet i Regensburg. I dag er Gloria von Turn und Taxis enke og en meget troende katolik, en sand troens forsvarer, med privatkapel på slottet. I interviewet fortæller hun om, hvordan hun overvejer at lave en såkaldt “Gladiatorskole” for konservative katolikker, hvor de kan lære at holde kirkens traditioner i hævd.

I den sammenhæng har præsident Trumps tidligere chefstrateg, Steve Bannon, meldt sig på banen hos prinsessen. Hans nye projekt er at samle konservative partier i Europa for at give multikulturalisme kamp til stregen. Bannon tilhører også den katolske kirke, men er mere kendt for sit politiske engagement. Gloria von Thurn und Taxis udtaler i interviewet, at da Bannon foreslog, at de to slog kludene sammen (han har ideerne og hun har pengene), svarede hun, at han først bør have orden i sit eget åndelige hus.

Det er et tankevækkende svar. Hvis vi skal ændre verden, skal vi først og fremmest få orden på vores eget hus i åndelig forstand. Ændr dit eget liv, før du ændrer på de andres. Hvad der forandrer verden, er ikke kun politiske engagementer, men snarere den forandring, man skaber hos sig selv.

Godt nytår!


Artiklen fortsætter efter annoncen: