Jeg vil gerne have en tættere relation med min datter

Følelser følger tanker. Nogle gange er forskellen på, om du har det godt, eller du har det skidt, udelukkende et spørgsmål om, hvad du fokuserer på. Der er ingen, der gør alting rigtigt. Der er ingen, der er den fuldkomne forælder, ægtefælle, ven osv. At tage fejl og lave fejl er en del af livet. Det er dog op til dig selv, om du fokuserer på det, der går godt, eller det der går skidt… og din sindstilstand vil følge efter.
Gør det til en vane at vælge, tænke på og tale om det, der er positivt og godt – især hos dig selv. Så vil gode og positive tanker fylde dig. Måske tænker du, at der er så meget dårligt, både lige omkring dig og i verden. Det er muligt, at det er rigtigt, men derfor behøver det ikke at ødelægge dig; og det gør det, hvis du hele tiden tænker på det og taler om det. Glæd dig i stedet over de positive ting; giv dig selv en opmuntring; tal godt og positivt til dig selv – det vil gøre godt for dig og gøre din hverdag lysere.

Kære præst og psykolog
Min datter er flyttet langt væk fra mig for nogle år siden, og jeg ser hende næsten aldrig og snakker ikke med hende.

Vi har ellers altid kunnet besøge hinanden i vores familie, og jeg vil gerne have mere kontakt. Vi havde en god tid sammen et stykke tid før jul, men det var usædvanligt.

Jeg har skrevet en mail til hende som tak for sidst. Jeg skrev ”Jeg vil gerne besøge dig, men jeg bliver jo ikke inviteret!” og sendte en sms, hvor jeg skrev: ”Jeg ringer, men du tager jo ikke telefonen.”

Heldigvis er jeg dog begyndt at komme i en kirke, hvor jeg kender nogle få andre mennesker.
Kærlig hilsen
En mor

Kære ”mor”
Det er både naturligt og rigtig godt, at du ønsker en tættere relation med din datter.

Vi bor desværre ikke i en kultur, hvor de nære relationer altid får det fokus, der ellers ville skabe større lykke og livskvalitet. Vores fornemmelse er, at mange menneskers manglende livsglæde langt hen ad vejen skyldes, at der ikke er tætte relationer, eller at relationerne er dårlige. Det er den dårlige nyhed. Den gode nyhed er, at vi alle kan gøre noget for at forbedre vores relationer.

Først og fremmest er det vigtigt at fokusere på det gode, vi får i vores relationer med andre, også selv om det ikke er meget. Mange mennesker ønsker sig mere, end de får nu, og det er okay. Vi skal blot være opmærksomme på, at det, vi mangler, ikke fylder for meget i os. Noget af det, du ikke får lige nu fra din datter, kan du måske få i de relationer, du har mødt i kirken. Hold fast ved dem.

Rent praktisk tænker vi, at du skal være opmærksom på, hvordan du skriver til din datter. Det, du har skrevet til hende, er sådan, som du oplever det. Der er dog en risiko for, at din datter kan opleve det negativt. Det kan i hendes ører lyde som en anklage. Det kan være, at hun tænker, at hun ikke har haft overskud til at invitere eller tid til at tage telefonen i en travl hverdag.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I stedet vil vi råde dig til at være mere fremadrettet i din måde at kommunikere på; altså at du peger på hvad du gerne vil have, mere end hvad du ikke har fået. Send måske en sms til hende og spørg om hun kan sige et tidspunkt, hvor du kan ringe til hende. Så bliver det en samtale, der ikke kommer så pludseligt, og som hun kan forberede sig på.

Det næste skridt kan være at få aftalt faste ringe- og besøgstider. Det kan f.eks. være en fast tid hveranden uge, hvor I på skift ringer til hinanden. Og det kan måske udvikles til, at I besøger hinanden som en fast aftale; fx at hun to gange om året kommer til dig, og du to gange om året kommer til hende.

Det er i hvert tilfælde noget, du kan sigte imod, der kan bringe dig nærmere det, du ønsker.
Med venlig hilsen
Jørn og Karin


Artiklen fortsætter efter annoncen:(Ovenstående er med udgangspunkt i en telefonsamtale fra Præsten og Psykologens hotline. Opringningen var en respons på vores Brevkasse i uge 1.
Du kan ringe til os hver onsdag kl. 10-11, hvor vi er klar til at lytte til din situation og give dig et par råd med på vejen: Tlf. 5018 9622).