Kristne står sammen når de bliver forfulgt

Mennesker skal høre om Jesus, selv om det kan være farligt, fastslår generalsekretæren fra Open Doors Denmark.

Open Doors har netop udgivet World Watch List, som fortæller, hvor kristne forfølges mest. Organisationens danske generalsekretær, som til februar har et års jubilæum på posten, fortæller her om de nyeste tendenser.

– Antallet af forfulgte kristne er steget mest nogensinde med næsten 30 millioner over det seneste år. Og de er ikke bare diskriminerede, men i direkte livsfare. Den største vækst i forfølgelser er sket i Asien – forfølgelsen er rykket mod øst til Kina og Indien, hvor en tredjedel af verdens befolkning bor, forklarer René Brocelius Ottesen.

Tal om problemet

Hvad kan der gøres politisk i Danmark og på internationalt plan?

– Vi i Open Doors gør alt, hvad vi kan for at minde alle vores politikere om denne sag, så de er informeret og vidende og situationen for verdens kristne. Vores statsminister, Lars Løkke, skal i denne weekend til Indien for at mødes med premierminister Narendra Modi. Vi skrev til Lars Løkke og bad ham spørge ind til trosfriheden i det, der kalder sig verdens største demokrati.

Modis eget parti fastslår fx, at inderne er hinduer. Men hvad skal der så ske med dem, der ikke er hinduer? Det bør italesættes.

Herhjemme har vi en god dialog og et godt samarbejde med trosfrihedskontoret om denne udfordring og kristenforfølgelser generelt.

Internationalt har vi 25 lokale baser i Vesten med fortalervirksomhed for forfulgte kristne.

Kendte politikere og offentlige figurer rundt om i hele verden, fx. det engelske kongehus, er stærke fortalere. Også i Egypten og Frankrig er man opmærksomme på problemet.

– Et drømmescenarie ville være, at Løkke både arbejder for handelsaftalen og påtaler den demokratiske ulighed i Indien.

FN har fokus på forfulgte kristne, men her går det hele langsommere. Men Open Doors er ikke en politisk interesseorganisation. Vi vil mission – mennesker skal høre om Jesus!

Kristne har både opstandelsen og korset

Hvad kan kirkerne gøre?

– Vi skal høre efter, når den forfulgte kirke taler, ellers sker der en skævvridning.

Den kristne kirke har oplevet forfølgelse siden martyren Stefanus. Vi har både opstandelsen og korset. Det ene ben af troen er forfølgelse, det andet er fremgang. Vi skal lytte til de forfulgte kristne og elske dem, bede for dem og give til dem.

Har kristne i Danmark frihed?

– Vi har en udtalt frihed med demokratiske goder, som vi skal være Gud taknemlig for. Vi er forkælede, men jeg tror ikke, det fortsætter. Derfor skal vi udnytte den situation, vi har nu og vise et kristent sindelag. Vores ansvar for vore forfulgte medkristne er at bede for dem, at de må få hjælp til at gennemleve det, de står i.

Selvom vi ikke bliver forfulgt lige som de 245 millioner kristne, vi arbejder med i Open Doors, så lever kristne i Danmark også under pres.

Der er en talemåde i vores organisation, der lyder sådan: ”Her i Vesten er vi ikke forfulgte, vi er forførte.” Det kan der være en vis sandhed i. Vi presses ikke fysisk med overfald eller fængsling, men kirken i Danmark og i Vesten er under et åndeligt pres, og den forføres let af materialisme, sekularisme og intern splid.

Vi skal ikke bekrige hinanden, men stå sammen, for forskellighederne blandt kristne bliver noget sekundært under forfølgelse.

Vi er også under angreb, men de åndelige angreb hos os er mere underfundige.

Stærk missionsiver

Hvad brænder du for som generalsekretær for Open Doors Denmark?

Verden trænger mere end nogensinde til at høre om Jesus. Missionsiveren er stærk hos de forfulgte kristne. Lad os blive inspireret af det, slutter René B. Ottesen.

René B. Ottesen er uddannet indenfor teologi, retorik og formidling fra Mariager Bibelskole og Aarhus Universitet.

Før han blev generalsekretær i Åbne Døre/ Open Doors Denmark var han kommunikationschef i Krifa. Han har også været forstander for den kristne efterskole Alterna, direktør for Københavns Kristne Radio og præst i Københavns Kristne Kulturcenter.

René bor i Vejle sammen med hustruen, Irene. De har fire voksne børn og er aktive i Bykirken.