Jødisk NGO giver kristen lægemission 3,2 millioner

Fem år efter at han overlevede Ebola, modtog Rick Sacra 500.000 $ til hospital i Liberia.

Lægemissionær Rick Sacra ses som nr. to fra højre ved siden af hustruen Debbie, da de modtog Rabbi Erica and Mark Gersons L’Chaim pris for deres indsats for ebola-ramte i Libera. Ud over æren fik missionærerne en check på 500.000 dollars til missionshospitalet ELWA. Fra venstre Mark Gerson og hustruen, Rabbi Erica. Yderst til højre ses Jon Fielder fra African Healthcare Mission, som administrerer L’Chaim-prisen. Foto: CP/Leonardo Blair

Lægemissionær Rick Sacra, som for fem år siden var døden nær af Ebola i Afrika, modtog den 31. januar Rabbi Erica and Mark Gersons L’Chaim pris for sin kristne lægemission og en halv million dollars til fortsættelse af arbejdet. Prisen blev overrakt i New York, skriver The Christian Post.

Den nu 56-årige lægemissionær Rick Sacra forløste babyer på ELWA missionshospitalet (Eternal Love Winning Africa) i Monrovia i august 2014, da han selv blev smittet med den virus, som kom til at koste over 11.000 mennesker livet.

Døde uden for hospitalet

“På det tidspunkt var der ikke nok sengepladser til Ebola-patienterne. Det meste af Ebola-behandlingen i Monrovia på den tid foregik på ELWAs grund,” forklarede lægemissionæren i prisuddelernes hjem på Manhattan.

Også andre sundhedsfaglige teams, blandt andet Læger Uden Grænser, havde bidraget til at hjælpe de syge på ELWA, men behovet var overvældende.

– Hver dag var der syge, som ventede ved indgangen for at høre, om der snart var en tom seng.

Det var hjerteskærende. Meget alvorligt syge sad bare på græsset der på ELWA-området.

En morgen kom jeg til hospitalet og fandt ud af, at en kvinde var død, mens hun sad tæt ved indgangen. Vi måtte tilkalde begravelsesteamet og spray-teamet for at desinficere området. Det var helt forfærdeligt, fortalte Sacra.

Pastor Franklin Graham (til højre) fortalte i 2017 i Fox News om den svære tid, da flere missionærer i hans organisation blev ramt af ebola.
Fra venstre ses Dr. Kent Brantly og i midten Nancy Writebol, der begge blev ramt af den dødelige virus.
Afløste syge kolleger

Sacra blev selv syg kort efter at to kolleger fra USA, klinikassistenten Nancy Writebol og lægen Kent Brantly, havde fået ebola.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Det var en fredag aften, jeg fik feber…Vi havde haft adskillige patienter, som var døde under mystiske omstændigheder. På det tidspunkt havde vi ikke gode muligheder for at teste. Men jeg følte, fra det øjeblik jeg fik feberen: Nu er det sket. Jeg følte bare, at det var Ebola.”

Sacra kontaktede sin hustru og missionsselskabet SIM. Hans faglige leder og chef, Dr. Brown, rådede ham til først at tage testen mandag, hvis han stadig havde feber. Feberen faldt ikke, og Sacra græd. Han frygtede, hvad der ville ske med familien og hospitalet, hvis han døde.

“Hvad ville der ske, hvis endnu en af os fra personalet gik ned med Ebola? Det var meget svært at tænke på. Men jeg følte også en slags fred, som om Gud sagde: ’Jeg er her’. Jeg mindede Gud om min familie og hospitalet og jeg følte, at Gud sagde: ‘Rick, jeg har forstået. Jeg kan klare det.’”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fik kald som barn

Sacra voksede op i udkanten af Boston. Her mødte han i kirken et kald fra Gud til at ”hjælpe folk fra en anden kultur i Kristi navn”.

“Der var en sommerlejr, hvor en prædikant fortalte om Den barmhjertige Samaritaner. Jeg var nok 7-8 år gammel, og jeg husker stadig, hvordan han fortalte historien, og hvad det betød for mig, og hvordan jeg ønskede at være sådan. Jeg ønskede at være en, som ville stoppe og hjælpe, hvis min næste var i nød,” fortalte Sacra.

Lægen overlevede. Han fik behandling i USA og vendte tilbage til Liberia, hvor han blandt andet opererede en baby i januar 2015 midt under Ebolakrisen.

– Det var fantastisk at være en del af et succesfuldt team, som Gud gjorde i stand til at hjælpe denne baby, fortæller Sacra.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Dokumentaren Facing the Darkness fortæller om lægemissionær Kent Brantly, hans hustru Amber og de sygeplejersker, som kæmpede mod Ebola med livet som indsats på missionshospitalet ELWA i Monrovia.
Kapacitets-opbygning

Prisen L’Chaim (hebr. for ’Til Liv’) på 500,000 dollars blev udgivet for 3. år i træk af NGOen African Mission Health Care Foundation. Donorerne er Rabbi Erica og hendes mand, Mark Gerson, og prisen er verdens største til sundhedsarbejde. Pengene skal blandt andet gå til uddannelse af medicinstuderende i Liberia, hvor der kun er 1 læge for 15.000 mennesker.

Mange af lægerne har en mangelfuld uddannelse, ligesom de mangler bøger og internet mm.

Nogle af pengene skal gå til at indrette en intensivafdeling med uddannet personale. Der skal også laves et solcelleanlæg til ELWA, hvor der ofte er strømsvigt, samt boliger for missionærerne.

Jødisk-kristen investering

Støtten fra de jødiske velgørere til den kristne lægemission udspringer af et venskab mellem Ericas mand og hans kristne ven, Dr. Jon Fielder.

“Min mand gik på Williams College sammen med Jon Fielder, senere Dr. Jon Fielder, som følte et kald til at tjene Gud med sin lægegerning,” siger Erica.

Mark, som er forretningsmand, så det store arbejde, lægerne gjorde i Afrika. Samtidig blev han klar over, hvor meget de må gøre i USA for at indsamle nogle få hundrede dollars til arbejdet – og så besluttede jøderne Mark og Erica at støtte missionen.

– Mark siger, at et af de største bud i jødedommen er at elske den fremmede og huske på de fremmede, fordi vi selv var fremmede i Egypten. Intet kunne være mere fremmed for os end et sygt barn i Afrika, men de er også mennesker, og vi bliver inspireret af den kærlighed og faglighed, som disse læger bringer, fortæller Erica.

Mark Gerson selv sagde til CP, at prisen også reflekterer det forholdsvis nye venskab mellem jøder og kristne i de seneste år.

– Det er over 3.000 år siden, Moses og Gud hjalp jøderne ud af Egypten. Lige nu er de kristne de bedste venner, jøderne nognesinde har haft.

Kristnes kærlighed til Israel har forstærket kristnes kærlighed til jødedommen og omvendt i en god cirkel. Der har aldrig været noget lignende i jødisk historie, siger Mark Gerson.

Han kalder den kristne lægemission ”en af de mest spektakulære investeringer”, fordi støtten til de dygtige kristne lægemissionærer netop gør det muligt for jøderne selv at opfylde kravet om at elske den fremmede.