Kun Gud gør det muligt at tilgive sin værste fjende

Samuel Caleb Hunt spiller Louis Zamperini i filmen Unbroken – Path to redemption (2018).

Louis Zamperini – OL deltager og krigshelt – vender ved afslutningen af Anden Verdenskrig hjem til USA efter flere år som krigsfange i en japansk fangelejr. ’Unbroken – Path to redemption’ er den sande beretning om Zamperinis kamp for at overvinde krigens grusomheder og finde sin plads i livet på den anden side af krigen.

Filmens indledning tager os hurtigt gennem forhistorien, som også er skildret i filmen Unbroken fra 2014. Louis Zamperini deltog som 19-årig ved OL i Berlin i 1936 i distancen 5000 meter løb. I 1941 lader han sig hverve til militærtjeneste og deltager i flere bombetogter i Stillehavsregionen, hvor hans fly bliver skudt ned i 1943.

Efter at have flydt rundt på havet i 47 dage sammen med to andre overlevende, tages Zamperini til fange af fjenden og tilbringer to år under grusomme forhold i en japansk fangelejr. Her plages han af den berygtede fangevogter ”The Bird”, som gør hvad han kan for at knække Zamperini. Men han overlever, og da japanerne kapitulerer, kan han vende hjem – nu som krigshelt.

Alt ser ud til at være lutter idyl, da Zamperini vender hjem til sin familie i Californien, men man fornemmer hurtigt, at der under den pæne facade ulmer et virvar af destruktive følelser. Louis er byens yndling, den mistede søn som alle troede var død, og for at opretholde facaden dulmer han sine mørke følelser med alkohol.

En kort samtale med familiens præst ved velkomstfesten i hjemmet giver hurtigt et praj om Zamperinis gudsrelation. ”Jeg bebrejder ikke Gud for krigen, jeg bebrejder ham for alting”, lyder en respons til præsten.

Cynthia Applewhite, spillet af Merritt Patterson, får sin sag for i kampen mod Louis’ krigstraumer.
Plaget af mareridt

På rekreation i Florida møder Louis Zamperini Cynthia Applewhite. Det er kærlighed ved første blik, de gifter sig og bosætter sig i Los Angeles. For en stund ser det ud til, at kærligheden og fødslen af deres første barn er det, der skal til, for at Louis kan vende tilbage til et normalt liv. Men han kan ikke slippe af med de tilbagevendende mareridt og fortsætter drikkeriet.

Selv i vågen og alkoholpåvirket tilstand plages han af syner af ”the Bird”, som håner og nedgør ham. Louis kæmper med at finde arbejde, hvilket en afbrudt collegeuddannelse vanskeliggør, og han udvikler en sygelig trang til at rejse til Japan og slå ”The Bird” ihjel.

Vækkelsesmøderne i Los Angeles i 1949 varede 8 uger og var Billy Grahams første store kampagne.
Hustruens kamp

Den troende Cynthia kæmper for at holde sammen på både Louis og familien, men er tæt på at give op, da en Billy Graham-kampagne kommer til byen. Da Louis er allerlængst nede, lykkes det mod alle odds Cynthia at overtale ham til at tage med til et møde. Selv om han under det første møde flygter ud af teltet, sker miraklet den følgende aften – Louis ender på knæ foran korset og er en forvandlet mand.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Filmen er en helt igennem autentisk og troværdig skildring af Zamperinis liv og møde med Gud. Der er rigtig gode skuespillerpræsentationer hele vejen rundt, og det er ikke svært at sætte sig ind i frustrationen og frygten hos hverken Cynthia eller Louis.

I rollen som den unge Billy Graham ses Will Graham, søn af Franklin Graham og dermed barnebarn til Billy Graham selv. Will Graham leder i dag Billy Graham Evangelistic Association. Louis Zamperini og Billy Graham blev nære venner efter det skelsættende møde i 1949.

Har man ingen erfaring med evangeliets kraft, kan det selvsagt være svært at gribe det, der sker for Zamperini. Hvordan man det ene øjeblik kan være alkoholiker og optændt af had og hævn for derefter i et split sekund at vide, at man har tilgivet sin værste fjende og plageånd. Det er, som virkelighedens Louis Zamperini siger under rulleteksterne, ”et Guds mirakel” – og hvordan viser man det på film?

Det må være hans efterfølgende liv som evangelist og arbejde med unge kriminelle, som vidner om, hvad det livsforvandlende møde med korsets kraft kan udrette. Og til at pege derhen er Unbroken – Path to redemption en glimrende mulighed, samtidig med at det er en livsbekræftende og opmuntrende film for alle troende.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Unbroken – Path to Redemption
Spilletid: 95 min.
Original sprog: Engelsk
Aldersgrænse: 11 år
Instruktør: Harold Cronk
Producer: Luke Zamperini