IPSICC

Marianne Karlsmose stiller op til folketinget

Den tidligere landsformand stiller overraskende op i Sydjylland for Kristendemokraterne. Hun går imod regeringens sundhedsudspil og flygtningepolitik. Hun vil bevare regionerne.

Marianne Karlsmose har efter 14 års pause sagt ja til at stille op til det kommende folketingsvalg for KD – og hun mener, at der faktisk er en chance for at få KD tilbage i folketinget.

Opstillingen i Sydjylland er overraskende, fordi Marianne Karlsmose bor i Vestjylland og sidder i Regionsrådet i Midtjylland. Hun er dog født i Erritsø ved Fredericia, hvor hun nu opstiller.

Hun har ikke tidligere ønsket at stille op til Folketinget, fordi hun ville hellige sig arbejdet i Midtjyllands Regionsråd, hvor til hun blev valgt 21. november 2017.

– Efter valgnederlaget i 2005 mistede jeg lysten til landspolitik og har i mange år koncentreret mig om familien og mit arbejde med unge mennesker som gymnasielærer, forklarer Marianne.

– Nu er jeg helt kampklar igen, for Danmark har brug for KD, og min yngste søn er nu 11 år, hvilket også åbner nogle nye muligheder op, siger Marianne Karlsmose, som bor i Tarm og arbejder på gymnasiet i Ringkøbing.

Ny spidskandidat

Sydjyllands Storkreds har manglet en spidskandidat, efter at Henri Nissen trak sig. Han har de sidste ti år været spidskandidat til både Folketinget og regionsrådet og kommunen.

Efter sidste valgnederlag foreslog han partiets ledelse at undersøge alle muligheder for samarbejde med andre partier om fælles opstilling. Da dette blev afvist af formanden, trak han sig fra hovedbestyrelsen. Han stillede dog op til regionsvalget og kommunevalget.

– Jeg håber, at Marianne kan erobre et kredsmandat, for hun er en solid og troværdig politiker, som jeg altid har haft respekt for. Hun var også en god landsformand, men blev desværre offer for de interne stridigheder mellem Kornbeck- og Videbæk-fløjene, som ødelagde partiet, mener Henri Nissen.

KDs chance i 2019

KD fik de seneste valg kun ca. halvdelen af de nødvendige stemmer. KDs chance denne gang er, hvis Vestjyllands Storkreds får så meget vind i sejlene, at de kan erobre ét kredsmandat.

Sker det, vil der formentlig også falde et kredsmandat i Sydjyllands Storkreds.

Når KD i Vestjylland gør sig håb om et kredsmandat, skyldes det især den store succes, som viceborgmester Christian Andersen opnåede ved kommunevalget.

Også Marianne Karlsmoses valg til regionsrådet var en sejr. Det kan også gavne, at Venstres folketingsmedlem i Skjern, Esben Lunde Larsen, der tiltrask kirkelige stemmer, har trukket sig som minister og folketingskandat.

Og endelig mener Marianne, at regeringes sundhedsudspil og de talrige stramninger i udlændingepolitikken vil få mange vælgere til at stemme på KD i stedet for regeringspartierne.

Det var dråben!

– Regeringens sundhedsudspil blev dråben, der fik mig til at sige ja til at stille op, selv om jeg i månedsvis har takket nej til folketingskandidatur, siger hun.

– Vi skal have et sundhedsvæsen, der er tættere på borgerne, og som giver mere sammenhæng mellem alment praktiserende læger, kommuner og regioner med udgangspunkt i patientens behov.

Men det skal ikke ske ved nedlæggelse af regionerne og en øget centralisering og øget magt til embedsmænd.

Jeg har selv oplevet, at vi som folkevalgte regionspolitikere har ændret embedsmændenes indstillinger til gavn for borgerne.

Vi skal have mere hjerte og medmenneskelighed og mindre regnearkstænkning, hvor centraliseringen ofte vinder og menneskelige hensyn taber, siger hun.

Hjerteløs politik overfor udlændinge

– Samme udvikling har jeg set i udlændingepolitikken, hvor et bredt flertal med blå blok og Socialdemokraterne fører en politik, hvor hjertevarmen er forsvundet.

Jeg går til valg på, at vi skal holde hovedet koldt og hjertet varmt i udlændingepolitikken.

Vi skal se problemerne i øjnene, og der er problemer, hvilket jeg selv har oplevet, fx da jeg i en periode boede i Vollsmose ved Odense, men stramningerne er gået for vidt.

Børn sidder under kummerlige vilkår i udrejsecentre, og velfungerende mennesker med arbejde sendes ud af Danmark, selv om vi mangler arbejdskraft.

Finansloven 2019 vil ødelægge integrationsarbejdet i kommunerne, og det er en udvikling, som mange borgerlige vælgere har fået nok af. Derfor er der brug for et alternativ som KD, mener Marianne Karlsmose.

Stop præstationsræs og politisk personfnidder

– Siden 2005 har jeg set, hvordan præstationspresset er blevet større på de unge, og hvordan flere og flere bukker under for presset, tilføjer Marianne.

– Det bidrog til, at jeg gik ind i regionspolitik i 2017, hvor jeg blev valgt til regionsrådet med en styrket psykiatri som mærkesag.

Det er et både meningsfyldt og spændende arbejde.

Jeg har i regionsrådet under socialdemokraten Anders Kühnaus ledelse oplevet en ny form for politisk kultur i forhold til Christiansborgs drilleri og personfnidder.

Her er der plads til samtale på tværs af partier og med borgere og ansatte. Det kan Christiansborg lære meget af.