Må man ta’ baby med i Folketinget?

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, bad i den forgangne uge folketingsmedlem for Konservative Mette Abildgaard og hendes fem måneder gamle datter, Esther Marie, om at forlade folketingssalen. Det har ikke bare skabt røre herhjemme i andedammen, men har også fået opmærksomhed i store internationale medier som The Guardian og New York Times. Historien deler vandene. Mange mener, at formanden burde have haft forståelse for Mette Abildgaards situation som mor til et spædbarn. Andre mener, at børn slet ikke hører til i folketingssalen, som er en arbejdsplads.

I et opslag på Facebook forklarer Mette Abildgaard, at det var en ekstraordinær situation som gjorde, at hun tog sin datter med til en afstemning i folketingssalen. Faderen til barnet var forhindret i at blive hjemme ved barnet, og Mette Abildgaard ville helst undgå at overlade datteren til sin sekretær i Folketinget, mens hun stemte, fordi barnet endnu er utrygt ved fremmede.

I Facebook-opslaget skriver Mette Abildgaard også, at hun egentlig har ret til et års barsel med fuld løn fra folketinget. Det har hun ikke ønsket at benytte sig af, fordi hun gerne vil tilbage og tjene folkestyret. “Men man kan have brug for et minimum af fleksibilitet med en datter på fem måneder – det blev jeg ikke mødt af i dag,” skriver hun.

Jeg ved ikke, om der er en regel, der siger, at børn ikke må tages med i Folketingssalen, som formanden holder sig til. Hvis ikke, kunne man måske godt se igennem fingre med det, hvis barnet ikke skriger.

Men ved at bede Mette Abildgaard om at forlade salen, har formanden for Folketinget peget på noget andet meget vigtigt i denne situation. Mette Abildgaard har som sagt valgt ikke at benytte sig af sin barselsorlov. Det betyder – lidt firkantet sagt – at hun sætter sin rolle som folketingspolitiker over sin rolle som mor. Og når Folketingets formand ikke vil vise fleksibilitet, udstiller Mette Abildgaard Pia Kjærsgaard som den, der mangler forståelse. Men spørgsmålet er, om ikke det er Abildgaard, der mangler forståelse for sin rolle som mor?

Ved at bede Abildgaard om at forlade salen beder formanden hende faktisk indirekte om at tage stilling til, hvilken en af de to roller, som hun vil prioritere. Det er et budskab, som mange andre mødre i den vestlige verden også godt kunne trænge til at tænke lidt dybere over i stedet for kun at være optaget af, om de føler sig krænkede.