Mission Øst hjælper blinde børn i Nepal

Den lokale shaman kunne ikke hjælpe, og klinikken havde ikke den rette medicin, så Puspa blev helt blind. Nu kan hun se lidt efter en operation. Foto: Mission Øst

To syv-årige mistede deres syn, men får nu lægehjælp, undervisning og sund kost på Mission Østs blindeskole i Nepal.

Drengen Ram blev tæsket af sine brødre, så han fik åbent kraniebrud og blev blind. Hans far var død og moren meget syg. Ram blev forvist til kostalden og måtte tigge naboerne om mad.

Pigen Puspa er næsten blind, fordi hun fik en infektion i venstre øje som ganske lille. Den lokale shaman kunne ikke kurere hende, og den lokale klinik havde ikke den rette medicin. Puspa blev helt blind, men blev senere opereret og fik lidt af sit syn tilbage.

Sådan er vilkårene for børnene i Nepals afsidesliggende bjerge, hvor Mission Øst sammen med Himalayan Education and Development (HEAD) driver en blindeskole for 250 børn. Her kan børnene også bo og modtage alsidig kost, der styrker deres immunforsvar. De får undervisning i punktskrift, IT og livsfærdigheder, der skal hjælpe dem til at klare sig på trods af deres handicap.

I dag er både Ram og Puspa sprudlende og energiske elever med mod på fremtiden.

– Børnene er ivrige efter at lære og bruger timevis på lektier for at opveje deres handicap, fortæller Mission Østs landekoordinator for Nepal, Alex Ramos-Peña.

Blindeskolens lærere og pædagoger følger børnene tæt og sørger for, at de får lægehjælp, hvis de er syge eller underernærede. Nogle af børnene har kun 10 procent af deres syn tilbage. Andre har også fysiske handicap.

HEAD driver også en mobil blindeskole, der hver uge besøger de mest afsidesliggende landsbyer i Humla-distriktet. Også her lærer børnene punktskrift og livsfærdigheder. HEAD har fundet frem til yderligere 500 børn i distriktet, som har brug for hjælp.


Artiklen fortsætter efter annoncen:For omkring 500 kroner kan man sikre sundhed og skolegang for et barn med et synshandicap som Ram og Puspa.