Gør det sværere at blive gift

De såkaldte drop in-vielser, som folkekirken er begyndt at tilbyde, er hurtigt blevet populære. En drop in-vielse betyder, at man bare kan komme forbi kirken uden forudgående aftale og planlægning og blive gift. Sidste lørdag i marts, hvor Sct Matthæus kirken på Vesterbro i København var åben for her-og-nu vielserne, strømmede parrene til.

René Høeg, der er sognepræst i Sct. Matthæus kirken, forklarer, at mange ønsker at blive viet i en kirke, men samtidig fornemmer de, at det hurtigt bliver meget stort og dyrt. Han afviser, at drop in-vielser bliver uformelle og hastige. Hans erfaring er, at de kan være meget højtidelige og storladne. I følge præsten handler det om at gøre vielsen tilgængelig og at gøre det lettere at undgå forpligtigelsen til at holde den store fest efterfølgende.

Det er positivt, at drop in-vielser fjerner fokus fra brylluppet som det store materielle udstyrsstykke, der koster parret en formue. Det er ikke alle, som kan eller vil leve op til det. Men djævelen findes som bekendt i detaljen. Hvorfor er det kun drop in-vielser, der bliver garant for, at man ikke behøver at bekoste et dyrt bryllup? Hvorfor kan man ikke i al stilhed planlægge og forberede sig på at blive gift uden fest? Det burde være muligt.

Drop in-vielser handler mere om samfundets generelle syn på ægteskabet end om at gøre bryllupper mindre materialistiske. Drop in-vielsen er pendanten til, at man også kan blive skilt med et klik på nettet. Ægteskabet er blevet en del af “køb og smid væk”-kulturen. Det kræver ikke nogen stor forberedelse at blive gift, og man kan hurtigt komme ud af det igen. I DR tv-programmet “Gift ved første blik” behandles ægteskabet også bare som et eksperiment, der til enhver tid kan indgås og opløses uden ansvar og konsekvens.

Det er ulykkeligt, at ægteskabet ikke længere er omgærdet af mere respekt fra samfundsinstitutionernes side. Det gælder både folketinget, der har indført skilmisser via nem-id, og folkekirken, der nu ikke kræver nogen overvejelse omkring ægteskabet, før man bliver viet.

Ægteskabet er den bærende grundsten, kernecellen, i samfundet. Hvis man mister respekten for det, smuldrer hele samfundet. Man burde derfor kræve meget mere af mennesker, der vil giftes.

Gøre det sværere at blive kvalificeret til at blive gift. På den måde bygger man et stabilt fundament for hele samfundet.