Hvorfor er jeg så nervøs, når jeg skal ringe til nogen?

Hvordan kommer jeg over denne telefonskræk, så jeg kan slappe af?

Kære Jørn og Karin
Tak for jeres mange og gode svar her i Udfordringens Brevkasse! Jeg vil godt spørge jer angående en særlig situation, hvor jeg bliver nervøs. Det er når jeg skal ringe nogen op. Jeg har oplevet det, når jeg skal ringe til lægen og bestille en tid.

Det kan også være, når der har været noget i skolen, der ikke har fungeret, og jeg skal ringe til en klasselærer.

Eller hvis jeg skal ringe og sige undskyld for noget, jeg har gjort forkert. Hvordan skal jeg komme over denne telefonskræk, så jeg kan slappe mere af?
Hilsen KM

Kære KM
Alle tre situationer, du nævner er vigtige. Det er vigtigt at kontakte lægen, hvis der er noget galt. Det er vigtigt, at dine børn trives i skolen. Det er vigtigt at få genoprettet en relation, hvor der er risiko for at den forværres eller går i stykker. Vi vil gerne svare på alle tre situationer og foreslå nogle forskellige vinkler til at overvinde angsten.

1. Det kan være meget godt at skelne mellem, om nervøsiteten eller angsten handler om selve telefonsamtalen eller om de årsager, der ligger bag samtalen. I det første eksempel, du nævner med lægen, er det mest sandsynligt, at det handler om en angst for, om der kan være noget galt, mere end det er telefonsamtalen i sig selv, du er bange for.

I det tilfælde kan du spørge dig selv, om telefonsamtalen er nødvendig. Kan du fx bestille en telefontid over nettet, skrive tiden ind i din kalender og bare tage hen til lægen. Så kommer du udenom samtalen, men når dit mål alligevel. Denne tilgang vil også kunne bruges i andre sammenhænge.

2. Når det til gengæld handler om at ringe til en klasselærer og påpege nogle bekymringer eller ringe for at sige undskyld, virker det mere til, at nervøsiteten er forbundet med selve samtalen.

Et fællestræk her er frygten for afvisning.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Frygten for afvisning ligger meget i det uvisse, det uforudsigelige: Får jeg at vide, at det er mit eget barn det er galt med, eller vil den anden person ikke tage imod min undskyldning? Der er en meget enkel metode, der virker ved mange telefonsamtaler.

Du kan skabe ro, hvis du ganske enkelt skriver de første 3-5 sætninger ned, som du vil sige i telefonen, eller alt hvad du skal sige, inden den anden svarer. Har du det skrevet ned, kan du læse det igennem flere gange og endda vælge nærmest at læse det op i telefonen, hvis du synes det.

Ofte vil der komme meget mere ro på, hvis du er tryg ved, hvordan du helt præcist skal sætte i gang med samtalen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Du kan også overveje at hente forstærkning. Det vil sige, at du fortæller til en, du kender, at du har en udfordring med en konkret samtale, som du har tænkt over i lang tid, men ikke har kunnet tage dig sammen til.

Fortæl det, som det er, til en ven og spørg om denne vil hjælpe dig med at få det gjort. Hjælpen kan både bestå ganske enkelt i det, at du deler de konkrete udfordringer med den anden, eller i at du aftaler med den anden, hvornår du skal ringe, og bagefter fortæller, hvordan det gik.

Det kan også ske, at du kan ringe, mens den anden person er til stede en dag, hvor du har inviteret vedkommende over til en kop kaffe. Vi håber, at nogle af disse råd kan hjælpe dig på vej til at overvinde din telefonskræk.
Med venlig hilsen
Jørn og Karin