Poetisk hyldest til kærligheden

Denne lille bog starter med Kærlighedssangen skrevet af Kong Salomon. Det er en helt ny nudansk oversættelse af Højsangen i et fantastisk flot, sprudlende sprog, som er tro over for det oprindelige hebraiske – uanset hvad andre danske og udenlandske oversættelser og fortolkninger er nået frem til. Kærligheden er det største (1. Korinterbrev kap. 13) er fra Bibelselskabets Den Nye Aftale, og teksten i 1. Kor. 13 er tro over for det oprindelige græske.

De to tekster virker i al deres modernitet overvældende. For Bibelen byder også på elskov,”… jeg er svimmel af kærlighed” og ”Bare han dog vil give mig masser af kys” men også store svære råd som ”kærligheden finder sig i alt…”! Og det handler også om den utvetydige berusende elskov, som er gensidig og fylder alt, men erotik er jo netop også en del af kærligheden; det hænger sammen med, at Gud er kærlighed og ophav til hele skabelsen. – Det er en meget velegnet gavebog til brudepar og alle andre!

Midt imellem disse to flotte skrifter har tre forfattere skrevet et essay hver, men det er en flad fornemmelse at komme fra den ophøjede hyldest af kærligheden mellem to elskende til Johnsens essay om, hvordan det kan gå, når kærligheden er afblomstret. Måske realistisk, men jeg kunne have undværet det. Kapitlet Salomon og Sulamit i parterapi handler om, hvordan man kunne forestille sig dem hos en psykolog, hvis deres kærlighed skulle køre ned i gear. Læs det med et smil!

Hvad er kærlighed?

Til gengæld er Pia Søltofts essay om kærlighedens væsen virkelig relevant – kombineret med teksten fra 1. Kor.13, som giver ”værktøjet” til at udleve kærligheden. For mig er nøgleordet ”hengivenhed” – et ord som ikke længere bruges så meget, men som var almindeligt i min opvækst som sluthilsen ”Din hengivne”. Altså at overgive sig til hinanden – men også til Gud, som jo er selve kærligheden. Derfor skal man ifølge Søltoft ikke undre sig over, at lidenskabelig kærlighed og elskov hænger sammen, ej heller undre sig over, at Højsangen er med i Bibelen som en naturlig del af hele Guds væsen og skabelse.

Udfordringen har 8/2-2019 også anmeldt en anden bog om Højsangen, ledsaget af værktøj til at udleve kærligheden: Jògvan Zachariassen: ”At elske og leve”.

Til læsere, som er optaget af sprog og bibelfortolkninger, er en ”interlinear” bibel nyttig fx www.biblehub.com som har tekster på originalsproget, engelsk, Strongs numre, leksikon, mange bibeloversættelser, alt sammen vers for vers, ord for ord. Hjemmesiden kan bruges både på pc og som App (Bible hub) på mobile enheder.

Sange til kærligheden: Oversættere: Else Kragelund Holt og Caroline Albertine Minor. Essayister: Poul Pilgaard Johnsen, Mathias Stølen Due og Pia Søltoft.
Redaktion: Lisbeth Elkjær Øland
73 sider. 170 kr. Bibelselskabets forlag