Frikirke- og sognepræst har samarbejdet om Himmelske Dage på Heden i 3 år

Til den udendørs afslutningsgudstjeneste i Birk Skulpturpark var deltagerne velsignet med tørvejr og kunne sidde på græsset, mens det ved åbningsgudstjenesten regnede så meget, at paraplyerne måtte frem.
– Der er jo en grund til, at vi ikke er sammen til dagligt, siger sognepræst Jens Christian Kirk (th) fra Ikast. Han er formand for komiteen. Lars Bo Olesen (tv) lægger vægt på det gode samarbejde, der er opstået.

 

– Vi har været i gang med at forberede ”Himmelske Dage på Heden” i mere end tre år. Vi gjorde os klar til at overtage stafetten fra kirkedagene i København, fortæller sognepræst i Ikast, Jens Christian Kirk, som er formand for Himmelske Dage på Heden.

– Det var i efteråret 2016, at hovedlinjerne blev lagt – bl.a. besluttede vi, at der skulle være ”Det Himmelske Show”.

Lars Bo Olesen, Åben Kirke i Herning, er næstformand i komiteen. Han fortæller, at frikirkerne var med fra starten.

– Frikirkerne var også med i København. Men herovre har det bare fungeret så meget bedre. Vi havde det samme udgangspunkt. At vi ville skabe noget, der var godt, noget der kunne samle kirke-Danmark og ikke sprede.

– Det synes vi er lykkedes. Vi har villet vise mangfoldigheden af kirkelivet. Og vi har jo slet ikke været inde over alle de 425 events. Det er græsrødderne, der har skabt det.

– Men ved Det Himmelske Show sad du for bordenden.

– Ja, og jeg havde først forestillet mig, at det skulle være et typisk kristent moderne arrangement, og det første en frikirkepræst tænker, er jo lovsang. Det kan vi. Men det udviklede sig. Vi satte tre værdier: Tro, samfund og folkelighed. Derfor fik vi gospel med, fordi det er meget folkeligt – og det endte med verdens største gospelkor på næsten 2.000 deltagere.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Læs også: Paula nyder at arbejde med ‘De højere magter’.

– Hvordan har I fået tid til det?

– Jeg har haft fri til det en dag om ugen. Jeg har ikke haft konfirmander i den periode. Det er sådan, man ordner det i det folkekirkelige system.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Og hvordan har I ordnet det i frikirken Åben Kirke?

– Jeg skal jo ikke spørge en biskop, men jeg skal have mit team i kirken med på det. Jeg har brugt det meste af min tid i år på det, og alle præster og andre i kirken har været involveret og har hjerteblod i det.

– Er der flere end kirkerne i Herning, der har arrangeret kirkedagene i Herning?

– Ja, det er jo en national begivenhed, og der er en national komité. Men det er historisk blevet henlagt til et nyt stift hver gang. Og siden 2001 har det været i domkirkebyerne. Det er første gang, det sker i en by uden domkirke, nemlig Herning og Ikast-Brande provstierne, forklarer Jens Christian Kirk.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Mulighedernes marked på Markedspladsen.

– Vi var nødt til at koncentrere det i Herning på markedspladsen, Torvet og Boxen, tilføjer Lars Bo.

– Kendte I to præster hinanden forud for dette samarbejde?
– Nej.

– Er der blevet mere forståelse mellem kirkerne?

– Kendskab skaber venskab. Når man kommer tæt på, lærer vi hinanden at kende. Og vi er ikke færdige med at lave ting sammen, for der er skabt så meget positiv energi, siger Lars Bo.

– Vi er mange, der er begyndt at få relationer. Man skal huske, at der er jo en grund til, at vi ikke er sammen til hverdag. Der er teologiske forskellige, og forskellige i former. Men når vi skal debattere, hvad der er sand kristendom, så er det bedre at debattere med nogen, der er venner.

– Nogle mener, at vi har overspændt buen for samarbejde. Men jeg mener, vi har spændt den til det niveau, den skal spændes, siger Jens Christian Kirk, der tilføjer, at nogle folkekirker er mere engageret end andre.

– Var alle frikirker i Herning med i Himmelske dage”?

– Ja, samtlige frikirker og frimenigheder er med. Og de var meget engagerede. Også Indre Mission er med – på lokalt plan, tilføjer Lars Bo Olesen.

Ved åbningsgudstjenesten regnede så meget, at paraplyerne måtte frem.
Dronning Margrethe fik overrakt en buket blomster, da hun mødte op på Torvet i Herning til kirkedags-gudstjeneste. Ni ud af ti danske biskopper så til. Dronningen markerede Dansk Kirke i Udlandets 100 års-jubilæum ved en festgudstjeneste i Herning kirke under Himmelske Dage,