’Det er sindssygt vigtigt at fokusere på forfulgte kristne’

”Det er super vigtigt, sindssygt vigtigt at have fokus på forfølgelse af religiøse mindretal og kristne i særdeleshed,” udtalte udenrigsminister Jeppe Kofod (S) til Kristeligt Dagblad.

Den nye regeringsaftale nævner ikke forfulgte kristne med et ord. Derfor har Dansk Europamission forsøgt at sætte de forfulgte kristne på den politiske dagsordenen blandt andet gennem et debatindlæg i avisen Information.

I debatindlægget, som blev bragt i Information den 8. juli, opfordrede Dansk Europamissions generalsekretær, Samuel Nymann Eriksen, til en styrkelse af regeringens indsats for de forfulgte kristne, med Irak som eksempel.

Hjælp til Irak

Da Saddam Hussein blev afsat som præsident i Irak i 2003, var der anslået 1,5 millioner kristne i landet. I 2008 var tallet faldet til 600.000. I dag er kun omkring 250.000 tilbage i landet.

Regeringen bør øge den målrettede udviklingsbistand til forfulgte kristne i Irak, mener Samuel Nymann Eriksen.

”Regeringen bør undersøge destabiliseringen af Irak, så der fremadrettet tages størst muligt hensyn til udsatte minoriteter ved fremtidige internationale militære operationer.

Desuden bør regeringen også øge den øremærkede indsats for forfulgte kristne og andre udsatte mindretal,” slutter debatindlægget i Information.

Sindssygt vigtigt fokus

Den nye regering nævner ikke forfulgte kristne i sit regeringsgrundlag, sådan som den tidligere borgerlige regering gjorde det. Alligevel lover den nye regering at have fokus på forfulgte kristne, skriver Samuel Nymann Eriksen. Han citerer den nye udenrigsminister, Jeppe Kofod, som den 2. juli – kort efter sin tiltræden – udtalte til Kristeligt Dagblad:

”Det er super vigtigt, sindssygt vigtigt at have fokus på forfølgelse af religiøse mindretal og kristne i særdeleshed, som i mange lande er forfulgte.”

Han tilføjede, at han selv har oplevet, at kristne, jøder og muslimer har levet sammen i fredelige lokalsamfund i Mellemøsten. Men de steder bliver færre og færre, indrømmer ministeren.

Alligevel vil Jeppe Kofod dog ikke love, at tænketanken under Udenrigsministeriet, der arbejder for trosfrihed, får lov til at fortsætte, skriver Dansk Europamission.

Samuel Nymann Eriksen fra Dansk Europamission opfordrer den nye regering til at fortsætte indsatsen for verdens forfulgte kristne.
Ny tid i Tyrkiet?

Fonden Dansk Europamission sætter fokus på de forfulgte kristnes vilkår. Men samtidig har man øje for, at Gud kan vende forfølgelse til noget godt og drage mennesker til sig i de lande, hvor forfølgelsen finder sted.

Der sker nemlig også en lovende udvikling i Tyrkiet, hvor en kristen radiostation er på vej.

Samuel Nymann Eriksen skriver i en nyhedsmeddelse, som her citeres med tilladelse:

”Mange tyrkere er åndeligt søgende i denne tid. Den åndelige søgen mærkes i høj grad blandt unge. I Samsun, som er et af de områder med færrest kristne i Tyrkiet, kom en professor i islam efter påske på besøg i en kirke med sine studerende, som kunne stille spørgsmål til præsten.

Efter mange spørgsmål spurgte en studerende, om præsten ville holde en prædiken. Professoren skred ikke ind, og præsten kunne holde sin påskeprædiken, hvor han fortalte om det helt centrale i den kristne tro, Jesu død og opstandelse.”

Det ville ikke være sket i Samsun før i tiden, men det sker i disse år, konkluderer han.

Dansk Europamission samarbejder med den tyrkiske Radio Shema, som netop fået tilbudt en yderligere frekvens på det populære FM-bånd. Herfra kan den helt lovligt sende kristne udsendelser.

Det er med til at nedbryde folks fordomme om kristendommen, skriver Samuel Nymann Eriksen, som henviser til vidnesbyrd fra glade lyttere på Dansk Europamissions hjemmeside.