Jens Steffensen 90 år

Jens Steffensen var en af de store skikkelser i Kristeligt Folkeparti, der senere skiftede navn til KristenDemokraterne.

Partiet blev stiftet den 13. april 1970. Steffensen var med i partiet helt fra starten.

Han var allerede kendt af mange som forstander på Sommersted Ungdomsskole og blev valgt til partiets første amtsformand i Sønderjylland, og i 1972 blev han medlem af Kristeligt Folkepartis hovedbestyrelse og forretningsudvalg.

Partiet manglede kun 625 stemmer i at komme ind i 1971, men i 1973 kom partiet i Folketinget med syv mandater ved det såkaldte jordskredsvalg, hvor også Centrum Demokraterne og Fremskridtspartiet blev valgt.

Amtsrådsmedlem

I 1974 blev Jens Steffensen valgt som medlem af Sønderjyllands Amtsråd, der var en forgænger for Regionsrådet i Sydjylland.

Jens Steffensens barndom var præget af kristendom. Forældrene var gårdejere, men faderen var også lokalformand for Indre Mission og sognerådsmedlem. Derfor blev Jens også tidligt opmærksom på, at kristne burde engagere sig i det politiske liv.

Det var derfor helt naturligt for ham – som overbevist kristen – at slutte op om det nye parti, der opstod i protest imod frigivelsen af pornoen og indførelse af fri abort.

Folketingsmedlem

Fem år senere blev han lidt overraskende valgt ind i Folketinget for det nye parti.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Det skyldtes ikke mindst, at partiets daværende formand, Jens Møller, ønskede at skifte fra Viborg-kredsen til Vejle-kredsen af hensyn til familielivet. Han boede nemlig i Kolding.

Møller var optimist, efter at partiet i 1975 havde fået 5 pct. af stemmerne og 9 mandater. Han håbede, at partiet både kunne få et mandat i Viborg og i Vejle. Men det gik galt. Møller kom ikke selv ind, og det var et stort tab for partiet, at den karismatiske formand ikke længere sad i folketinget.

I stedet kom Jens Steffensen nu til at sidde i folketinget fra 1979-88, og Møller forsvandt lidt efter lidt ud af politik.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Grønt parti før andre

Dengang var Jens Steffensens gode ven og studiekammerat fra lærerseminariet Christian Christensen gruppeformand for partiet på Christiansborg.

Da Kristeligt Folkeparti 1983-1987 kom med i Firkløverregeringen, og Christian Christensen blev miljøminister, blev Steffensen valgt som gruppens leder, og de to havde et stærkt samarbejde.

Fra 1982 til 1987 var Steffensen desuden formand for Folketingets miljø- og planlægningsudvalg.

Og partiet kunne derfor sætte et klart aftryk på miljøpolitikken, før alle partier blev grønne. Jens sad også i Naturklagenævnet nogle år.


Artiklen fortsætter efter annoncen:



Blandt de vigtigste projekter i Jens Steffensens formandstid i miljøudvalget var var Skjern Å-projektet og Havmiljøplanen.

Stor støtte i Tove

Efter tiden i folketinget var Jens Steffensen fortsat med til at inspirere og holde kursen – ikke mindst på det etiske område.

En tid sad han i Haderslev Byråd. Han gik også ud for at samle underskrifter og dele løbesedler ud op til valgene. Nogle gange sammen med sin hustru Tove.

Jens havde en stor støtte i sin hustru, Tove, som han tydeligt værdsatte. Parret var forstanderpar på Sommersted Ungdomsskole i årene 1963-1980. I 1980 flyttede de til Haderslev, men Tove fortsatte i mange år som lærer på efterskolen.

Det var også hende, der holdt sammen på familien de mange dage, hvor faderen måtte tage til København, hvor han boede på et beskedent værelse.

Parret nåede at fejre diamantbryllup i juli 2015, men Tove blev de sidste år ramt af en hjerneblødning, som lammede hende. Jens passede hende derhjemme, indtil hun døde.

Flyttet til Sunds

Den 26. august fyldte Jens Steffensen 90 år. Til Udfordringen fortæller han, at han nu er flyttet til Sunds ved Herning.

– Mine to sønner, Henrik og Hans Christian, og deres familier bor her i nærheden, så jeg har fundet mig en lille pensionist-lejlighed, som er nemmere at passe end det store hus i Haderslev.
Vores datter Birgitte bor i Karlslunde, fortæller han. Datteren har skrevet flere bøger.

– Jeg kan jo godt mærke, hvad vej det går, når man er 90 år. Så det er forbi med at gå i gang med nye projekter. Nu gælder det mere om at holde fast ved det, man har, fortæller han.

Han skal da heller ikke med til partiets landsmøde, selv om han for nogle år siden blev udnævnt til æresmedlem.

– Men jeg har ingen alvorlige sygdomme, og jeg kan fortsat køre bil. Jeg bruger ikke briller. Så det er da meget godt i min alder, siger han med den glade latter, som han er kendt for.