Pige uden fødder klatrer i træer

For et år siden have Imanya ingen venner. Nu går hun i skole ligesom andre børn i Sydsudan.

Thorkild og Charlotte Jørgensen har været udsendt af den kristne humanitære flyorganisation MAF Danmark fra 2017 til 2019.

Der er gået et år, siden jeg sidst mødte Imanya i lufthavnen i Juba, Sydsudans hovedstad. Pigen uden fødder. Hun var på vej til en klinik for at få to fodproteser og endelig få mulighed for at gå igen.

Da Imanya kun var seks måneder gammel, havde hendes mor forladt hende sovende for at løbe nogle ærinder i landsbyen. Imanya vågnede grædende og begyndte at kravle rundt for at finde sin mor. I deres lille hytte var der et ildsted til at lave mad. På en eller anden måde kom Imanya ind i det ulmende ildsted. Hun var lammet af smerte, mens hendes fødder brændte.

Imanya blev endelig fundet, men der var intet at gøre. Hendes fødder var fuldstændig væk, brændt væk. Tilbage var kun benstumper.

Værdifuld for Gud

Traditionelt ses piger som meget værdifulde i Sydsudan. Når pigen er klar til at blive gift, betaler hendes kommende mand ofte en stor flok køer som medgift. Men da Imanya har et handicap, er det nu usandsynligt, at hun nogensinde vil blive gift.

Da Joseph Gamara, leder på Airport View Primary School, mødte Imanya, blev hun holdt indendørs, slået og fik dagligt at vide, at hun er værdiløs.

Joseph begyndte en dialog med moderen om, at hendes datter er et Guds barn, uanset hvordan hendes fysiske krop ser ud. Efter et stykke tid med gentagne besøg i hjemmet fik han overtalt moderen til at lade Imanya gå i skole.

Da Imanya for et år siden fik sine første fodproteser, nægtede hun at bruge sin kørestol mere. Hun kæmpede sig frem til skole på sine proteser med støtte fra krykker. Her står hun sammen med sin plejefar, Joseph Gamara. Han kæmper for, at folk i Sydsudan må lære at se handicappede som værdifulde og skabt af Gud ligesom alle andre. Foto: Thorkild Jørgensen
Modtaget af sine venner

I juli møder jeg Imanya igen i lufthavnen i Juba. Hun er vokset ud af sine proteser og skal have nogle nye. Da flyet lander i Torit, hvor Imanya nu bor hos Joseph og går i skole, løber nogle af Imanyas skolekammerater hen mod det. De er kommet for at tage imod Imanya og følges med hende hjem.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Nu har Imanya en masse venner i skolen, og hun kan endda kravle i træer og lege med dem. Med Guds hjælp kan Imanya blive et eksempel overfor samfundet på, at mennesker med handicap er værdifulde ligesom alle os andre, siger Joseph Gamara.

To år i MAF

Thorkild og Charlotte Jørgensen er netop hjemvendt fra Sydsudan efter to års udsendelse for den kirkelige og humanitære flyorganisation MAF Danmark.

Thorkild har som international kommunikationsmedarbejder dokumenteret MAFs arbejde i Sydsudan.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Charlotte, der er uddannet lærer, har undervist på den internationale kristne skole Juba Christian Academy. Her har hun undervist i fagene engelsk, billedkunst og svømning.