Ligesom det var i Noahs dage…
For næsten ti år siden var jeg så heldig at komme i kontakt med de kinesere fra Hong Kong, som sammen med Parasut, en kurdisk bjergbestiger, havde opdaget en meget gammel træstruktur under sten og is på toppen af Mt. Ararat.
Jeg skrev straks en bog, som er oversat til engelsk og spansk, og der er håb om, at den også udkommer på polsk.
Derved er flere blevet interesseret i dette helt ekstra-ordinære fund, som desværre er blevet ignoreret af medier og universiteter i ti år.
Nu er der endelig udsigt til en international videnskabelig ekspedition, som skal fastslå fundets ægthed – men det vil jo stadig være op til enhver, om man vil tro på, at det er Noahs Ark.
Vil verden tro?
De tekniske og arkæologiske undersøgelser er naturligvis nødvendige, for at den tvivlende og skeptiske verden kan tro.
Men det er ikke altid, at beviser nytter noget. Fx er Ligklædet i Torino nu udforsket gennem mere end 30 år af de bedste eksperter, og der kan ikke længere herske seriøs tvivl om, at det er den korsfæstede Jesus, der har ligget i ligklædet og afgivet det specielle billed-aftryk af sin krop.
Alligevel er det kun et fåtal af verdens tvivlere og gudsfornægtere, der omvender sig.
Og sådan vil det nok også gå med Noahs Ark.
Men for dem, der ærligt søger sandheden, vil det være et stærkt bevis på, at Bibelens beretninger er historisk troværdige.
Et helligt mindested om Guds indgriben
Som man kan læse her, har jeg netop været i Tyrkiet for at deltage i et stort akademisk symposium. Samtidig mødte jeg forskere, som gør sig klar til at undersøge fundet.
Jeg talte med ark-finderen Parasut om, at Noahs Ark er et helligt bibelsk sted. Et tegn på, at Gud er til og har grebet ind i verdenshistorien. Det kunne med rette være et mål for pilgrimsvandringer.
For Parasut selv betød det også en omvæltning i hans liv at stå ansigt til ansigt med arken. Han holdt op med at drikke, flyttede bort fra det muslimske miljø og kommer nu i en kirke i Istanbul. Det er også med disse tanker, at Parasut har bygget en ”Noahs Village” nedenfor bjerget – som en oase i det barske landskab.
Gennem centret kan vi støtte udforskningen af ark-fundet og ikke mindst formidlingen af, hvad arken betyder for os.
For det vigtigste er faktisk ikke arkæologien, men at vi forstår arkens genopdagelse som et profetisk tegn i vores tid.
Den minder os om Jesu ord: Som det gik i Noas dage, skal det gå ved Menneskesønnens komme. Dengang fortsatte de med deres fester og bryllupper, lige til Noa gik ind i arken. Folk forstod ikke, hvad der ventede dem. Det gik ikke op for dem, før vandmasserne kom og skyllede dem alle bort.
Det er også her i Mattæus 24, at Jesus nævner, at to mænd skal arbejde sammen, den ene bortrykkes, mens den anden lades tilbage…
Det er faktisk dybt alvorlige ord, som bør tale til os alle om at være parate, så vi kommer med i ”arken” inden dommedag rammer jorden.