Er der onde ånder på spil?

Sygdom, synd, negative følelser og personlige problemer kan skyldes åndskræfter, forklarer Graham Powell.

Kristne ønsker at leve efter Guds vilje, men somme tider hjælper hverken bøn, bibellæsning, overgivelse eller disciplin. Måske har man brug for uddrivelse, skriver Graham Powell og peger på fire ting, man kan bruge i vurderingen af, om der er onde ånder på spil.

1. Ånder har navne efter deres funktion

Enhver ånd har et navn, som viser, hvilken type aktivitet den udfører. Vi læser fx i Luk. 13,10-17 om en kvinde, som i atten lange år havde haft en sygdom forårsaget af en ond ånd. Derfor var hun bøjet og ude af stand til at rette sig op.

Jesus befriede hende fra denne svaghed ved at sige et ord, så lagde han hænderne på hende og indgav hende den helbredende kraft. Derefter var hun i stand til at stå op, for hun var både blevet udfriet og helbredt.

Hendes tilstand skyldtes indflydelsen fra en sygdomsånd, som angreb hendes fysiske krop, og hendes totalte helbredelse krævede både uddrivelsen af denne ånd og den helbredende kraft. Det var nødvendigt med begge dele, understreger Graham Powell og fortæller fra sit eget liv:

”I årevis kæmpede jeg dagligt med åndedrætsbesvær uden nogensinde at overveje, om kilden til problemet var dæmoniske kræfter. Det var en stor overraskelse, da jeg pludselig blev klar over, at jeg havde kæmpet så længe med noget, som skyldtes sygdomsånder.

Mit vidnesbyrd er, at jeg blev helbredt, da jeg blev befriet fra disse sygdomsånder.” (side 167)

På samme måde kan mennesker leve med frygt på grund af frygt-ånder, forklarer Graham Powell. Han henviser til 2. Timoteus-brev 1,7, som viser, at Gud vil sætte os fri af frygten:
”Gud har ikke givet os en frygtsom ånd, der gør os modløse, men en ånd, der giver os kraft, kærlighed og sund fornuft.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Nogle mennesker er blevet såret så dybt, at de er blevet bitre. Derved åbner de sig for ånder, der har med bitterhed, vrede og had at gøre.

2. Hver synd har tilsvarende ånder

En kristen kan føle smerte over sin synd og kæmpe mod den uden at kunne blive fri. Det kan føre til både skyldfølelse og fordømmelse, som igen kan føre til skuffelse og frustration. Satan er den, der anklager os, mens Gud vil frelse os fra vores synd.

Graham Powell fortæller, at han hjalp en homoseksuel missionær i frihed fra begær-ånder. Et halvt år senere fortalte manden, at han var helt udfriet fra sine homoseksuelle drifter og følelser. Tidligere havde de fyldt så meget, at han ligefrem havde overvejet at forlade missionsarbejdet for at blive mandlig prostitueret.

Et andet udbredt problem er vanskeligheden ved at tilgive. Nogle mennesker er blevet såret så dybt, at de er blevet bitre. Derved åbner de sig for ånder, der har med bitterhed, vrede og had at gøre.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Der findes modsvarende ånder bag hver eneste synd. Det betyder ikke, at enhver synd automatisk giver onde ånder adgang til at binde et menneske. Men hvis et menneske bevidst fortsætter med at synde, er der en reel fare for, at man åbner sig for mørkets magter og bliver bundet af dem.

”Hvis vi lever Gud nær, behøver vi ikke være bange for den onde. Men hvis vi ikke lever Gud nær, har vi grund til at frygte, at vi giver rum for fjenden,” konkluderer Graham Powell.

3. Negative følelser har modsvarende ånder

Fordi vi lever efter syndefaldet, oplever vi alle både negative og positive følelser. Verden er ude af harmoni med Gud og hans gode vilje. Følelser som sorg, skuffelse, modløshed, ensomhed, vrede, frygt og bekymring betyder dog ikke nødvendigvis, at vi er bundet af de tilsvarende onde ånder.

Graham Powell fortæller om en teenager, som blev ved med at sørge over tabet af sin mor, som var død tre år tidligere. Her havde sorgens ånder udnyttet situationen. Men efter forbøn med udfrielse strålede den unge pige og fortalte glædesstrålende, at den sorg, som før ikke ville slippe hende, nu var forsvundet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:4. Personlige konflikter kan vise åndernes magt

En række personlige problemer som depression, frygt, begær, afhængighed, allergi, manglende selvværd og selvmordstanker kan skyldes dæmoniske bindinger.

Man skal ikke give djævelen skylden for alle de problemer, man kan have, for somme tider handler det også om mangel på viljestyrke, fx i forhold til rygestop. Men ind imellem er der tale om afhængighedsånder, hvis rødder går flere generationer tilbage i en familie, og så er der brug for udfrielse.

De fire punkter kan ligesom nådegaven til at bedømme ånder hjælpe Guds folk til at identificere dæmoniske bindinger. Men også de åndelige våben, som Gud har givet sit folk, kan hjælpe mennesker til frihed, understreger Graham Powell.

Teksten på denne er uddrag fra bogen ”To verdener – kæmper om din sjæl” fra henholdsvis kapitel 11.

Læs også: Onde ånder har stadig magt og de skal uddrives