Jakob skaber glædelig jul for udsatte børn

En tur til Filippinerne satte Jakob i gang med at hjælpe andre. Nu inspirerer han unge og gamle i Danmark til at hjælpe, så udsatte børn kan få en god julegave.

Jakob Engell (tv.) sammen med sin kone Anette og julemanden, da de i 2018 inviterede børn på julehygge og gaveuddeling. Foto: Niels-Ove Skøtt

I Aalborg deler Bethaniakirken julegaver ud til børn. Det samme gør Kolding Kirkecenter. Projektet hedder ”Gaven” og bag indsatsen står Jakob Engell, der i en ung alder har startet organisationen Hands&Feet.

Jakob Engell leder i dag organisationen Hands&Feet, som har inspireret kirker i Aalborg og Kolding til at dele julegaver ud til børn i familier, der ikke har råd til at give julegaver. Han har de senere år sat gang i flere initiativer for at give udsatte en god og hyggelig jul, men det var en tur om på den anden side af jordkloden, der tændte lysten til at lave socialt arbejde.

– Jeg havde været på missionsrejse til Filippinerne. Vi så rigtig mange behov. Jeg tog hjem og tænkte, at jeg gerne ville rejse nogle penge og omsætte dem til at møde de her behov, fortæller Jakob Engell. – Men jeg oplevede også en lyst til at gøre noget for dem i Danmark, som har behov.

Hjemlig jul

I 2014 tog han initiativ til arrangementet ”Hjemlig Jul” i Kolding, hvor han sammen med en flok frivillige inviterede på en juleaften med alt, hvad der hører med af mad, hygge og gaver. I 2016 blev arrangementet gentaget, og denne gang blev der også delt varmt vintertøj ud.

Det var den samme længsel efter at hjælpe, der satte Jakob i gang med det seneste initiativ, hvor han sidste år startede projektet ”Gaven”, hvor familier, der er presset økonomisk, kan søge om at modtage gaver til deres børn.

– I Danmark er der nogle, som har brug for en ekstra håndsrækning her til jul. Der er især brug for at gøre noget for børn, der kommer fra en presset familiebaggrund. Det fik mit hjerte til at slå. Og så er det spændende at søsætte noget, der kan være til glæde for nogen i en svær tid. For dem er julen ekstra svær, for her vil man jo gerne have det godt, fortæller den unge entreprenør.

Vælger selv gaven

I det nye projekt kan den enkelte familie vælge mellem nogle udvalgte gaver, fx et løbehjul, en laserpistol eller noget andet specifikt børnelegetøj. Sidste år blev der delt 130 julegaver ud i Kolding. Især valgmuligheden mellem gaverne ser han som en styrke i konceptet.

– Når børnene bliver glade, bliver forældrene også glade. Og så er vi med til at skinne lys ind i noget, der ellers kunne være lidt træls. Det er jo ofte familier med stress, lav indkomst, brudte relationer, siger Jakob Engell, der erkender, at en enkelt gave ikke kan gå ind og hjælpe på en depression. – Men det kan hjælpe det enkelte barn.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Skaber gode minder

Når forældrene har valgt gaverne, bliver der i samarbejde med sponsorer købt ind og gjort klar til, at familierne kan komme til et arrangement med julehygge i den lokale kirke, hvor gaverne deles ud. Kirkens frivillige går rigtig meget op i at skabe en helt særlig eftermiddag for børnene. Der er stande med hyggelige ting for børnene, og forældrene kan få en kop kaffe og en snak med de frivillige.

– Gaven kan give børnene en hyggelig dag, og det skulle også gerne blive et godt minde i december.

Vil være en VEN-tor

I år er arrangementet krydret med en bibelfortælling om julen. For Jakob Engell er det netop vigtigt, at de gode gerninger følges med et ord om, hvem der har motiveret ham til at lave socialt arbejde.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vi ønsker ikke kun at lave socialt arbejde. Jesus har svaret på rigtig mange af vores spørgsmål. Folk skal ikke påduttes noget, men vi skal favne folk, som de er, siger Jakob Engell.

I dag er Bethaniakirken i Aalborg og Kolding Kirkecenter med i projektet. Han oplever, at det er vigtigt, at kirker ikke blot laver hjælpearbejde ude i den 3. verden, men også herhjemme.

– Det handler om at være Jesu hænder og fødder i den by, man er sat i. Vi skal lære at være en VEN-tor. En mentor på vennebasis, som kan tale kærlighed, men også sandhed. Fortælle, at vi er skabt og har et formål med at være her.