IPSICC

Kaja valgte at prioritere familien

Kaja Lausten Nielsen havde et spændende job som forsker ved Novo Nordisk, men tiden med mand og børn kommer ikke igen. Nu bruger hun bl.a. også fritiden til at hjælpe kirken med at give julemad og julegodter til enlige mødre.

– Der er et stort pres på os forældre. Det er vigtigt at stoppe op og overveje andre veje. Ikke nødvendigvis de mest gængse, men at gentænke, om der ikke er mulighed for at sætte vort forbrug ned og skrue op for trivselen i familien.

Sådan siger Kaja Lausten Nielsen, som netop har udgivet sin første bog ”Mor med mindre”.
– Jeg ønsker at formidle glæden over hverdagen og udfordre og opfordre læserne til en tydeligere prioritering i vores liv.

Hvad er vigtigst? Hvordan hjælper vi hinanden i hverdagen? Hvordan kan vi give mere plads til både troen og håbet og kærligheden? spørger hun.

Stoppede i godt job

Kaja gjorde selv alvor af sine tanker om trivsel i familien, da hun for 11 år siden stoppede i et vellønnet job som kemiingeniør i Novo Nordisk. Hun fik i stedet et deltidsjob som lærer i matematik på et gymnasium, hvor hun nu har været i 9 år.

Det gav mulighed for at være mere sammen med børnene, mens de voksede op.
At det blev hende, der gik ned i tid, og ikke hendes mand, forklarer hun med, at det var det, der var muligt for dem. Andre må gøre det på den måde, som passer bedst for dem. Nogle kan måske deles om deltiden, fremfor at kun moderen går ned i tid.

– Det lyder måske romantisk, men det er ikke en let vej at gå ned i tid, og vi skal respektere, at vi prioriterer forskelligt, men jeg vil gerne opmuntre til at genoverveje, hvordan vi får en hverdag, hvor alle i familien trives, siger hun.

– Jeg synes, vi har brug for som kristne og som medmennesker at være mere rummelige og mere interesserede i nærvær og gode relationer med andre end i materielle ting.

Fik mulighed for at forske i Israel

Kaja er uddannet som kemiingeniør. En del af sin praktik tog hun i Israel ved Weizmann Instituttet ved Tel Aviv.

Efter de tre måneders praktik blev hun tilbudt at fortsætte i en forskergruppe, og ved hjælp af stipendier blev det til 3½ år i det hellige land.

For Kaja var det noget helt særligt at tilbringe så lang tid i Israel.
Hun er vokset op i et kristent hjem i Hillerød, så det var i sig selv spændende at besøge alle de hellige steder, som er omtalt i Bibelen. Hun deltog i bevægelsen Ordet & Israels udflugter.

– Men det var også spændende at få indsigt i den jødiske baggrund for kulturen og kontrasterne, fortæller hun.

Hun læste også hebræisk til husbehov, så hun fx kunne læse skiltene.
– Hebræisk er et vanskeligt sprog, for det ligner ikke noget, vi kender. Det er logisk i sin struktur, men det er uden vokaler – og så læses det jo bagfra. Men jeg begyndte da at forstå nogle af de dybere lag i Gamle Testamente.

Sven var overrasket over at møde kristne

Hjemme igen fik Kaja job, og hun mødte sin mand, Sven.
Han kom fra en traditionel dansk familie i Vejle og var overrasket over at møde troende kristne i forbindelse med sine studier til data-ingeniør i Aalborg.

Men på den måde kom han selv til tro på Jesus Kristus.
Kaja og Sven bor nu i Kirke Værløse i Nordsjælland.

De har stadig to af børnene derhjemme, Daniel på 18, som går i gymnasiet, og Lukas på 14, som går i 8. klasse. Den mellemste søn, Simon på 16 år, går på Akademiet på Mariager Efterskole.

Skrev, mens det stod på
Bogen ”Mor med mindre” er netop udkommet på Udfordringens forlag. Den kan bl.a. købes på Hosianna.dk for 98 kr.

Allerede da børnene var små, og det ind i mellem kunne være hektisk at være en børnefamilie, skrev Kaja sine erfaringer ned, og det er disse klummer, hun nu har samlet i en bog.

I forordet til bogen skriver hun, at hun ikke ville vente til bagefter med at skrive, hvor hun havde fået tingene på afstand. Hun ville skrive midt i det. Så selv om børnene nu er vokset op, så handler bogen om, da de var små.

Udfordringen har allerede bragt et par af Kajas klummer.
Klummerne i bogen er skrevet med humor, for som Kaja siger, så er humor vigtig, når man lever i en stor familie. Det tager lige toppen af presset!

Tid til fællesskabet

– Jeg oplever, at mange børnefamilier i dag er pressede, fordi vi vil alting – samtidig.
Vi har derfor valgt at prioritere tid til familien og tid til andet end arbejde.

Vi har skåret ned på en del ting, men vi mangler ikke noget. Vi oplever Guds velsignelse, og vi trives fantastisk godt med også at have tid til frivilligt arbejde, siger Kaja.

Selv er hun aktiv i børnekirken i Højnæskirken, som er en del af frikirken Kristent Fællesskab.
Her er mange børn i kirken, så de er delt op i tre grupper: Løve-unger fra 4-6 år, de mellemste børn i 7-12 års alderen, og teenagere, som har deres egen teenkirke.

Uddeling af juleposer

Et af de projekter, som Kaja desuden er involveret i, er et indsamlingsprojekt til uddeling af juleposer.

De seneste år har kirkens frivillige fået støtte fra bl.a. de lokale virksomheder til at uddele tre fyldte bæreposer med alt muligt godt til julen, til 250 familier fra nabolaget!

Kontakten til familierne sker simpelthen gennem en annonce i Rødovrebladet, som især enlige forældre reflekterer på.

Uddelingen sker ved en festlig dag i kirken med æbleskiver og kaffe, hvor der både er noget for børn og voksne.

Udover at få noget mad med hjem, laver børnene også noget kreativt, som de kan tage med hjem. Og så er der også en julegave, som familien kan give videre til andre – i julens gavmilde ånd.