IPSICC

Vær en leder med krop, karakter og gode venner

Stor lederkonference opfordrede til at turde være både svag og modig.

Et af de helt store navne på årets GLS var den verdenskendte overlevelsesekspert Bear Grylls.

En af de helt store navne på årets lederkonference, kaldet Global Leadership Summit, var den verdenskendte overlevelsesekspert Bear Grylls. Han er mest kendt for tv-serien ”Man vs. Wild”, som har haft millioner af seere gennem årene.

Men eventyren Bear Grylls fortalte, at han, trods konferencens titel, ikke ville dele så meget fra ”the summits” (toppene red.), men mere fra dalene. Med andre ord ville han være sårbar.

Normalt står talerne på den store scene og taler live til den store sal, men overraskende nok var Bear Grylls ikke i salen. I stedet for så man en optaget video med ham, hvor han fortalte, at han havde det svært med at tale til store grupper af fremmede.

– Manden foran jer er ofte nervøs, fortalte han overraskende og uddybede:
– Jeg har det svært med et rum fyldt af fremmede. Jeg føler mig ikke så stærk, som jeg nogle gange tror, at folk forventer. Men det er ok, sagde han.

Grylls fortalte historier fra sit barske liv. Fra ballademager i skolen til britisk elitesoldat ved Special Air Service, som har dannet model for mange specialstyrker i hele verden.

– Men de fleste ved ikke, at jeg dumpede optagelsesprøven, siger han og fortæller om de udmattende strabadser, man skal igennem for at blive en del af de britiske specialstyrker.
– De fiaskoer har også skabt mig, konstaterede han.

Året efter at han dumpede, forsøgte han igen sammen med 90 andre håbefulde – og denne gang lykkedes det for ham og kun tre andre. 3 af de 4, der klarede den, havde forsøgt før, men fejlet.
Og det lærte den unge Grylls en god livslektie. ”Forskellen på ordinært og ekstraordinært er ofte ordet ’ekstra’”, sagde hans overordnede til ham.

– Ordene er simple, men som ung soldat betød de alt for mig. Jeg giver mere, når de fleste bare giver op. Enkelt, men ikke altid nemt.

Tro er måske en krykke

Forrige år var Bear Grylls frontfigur i kristendomskurset Alpha i England. Og han har tidligere i et interview udtalt, at hans kristne tro har været den største styrke i hans liv.

– Jeg ser min kristne tro som en rygrad. Min egen tro er svær at sætte ord på. Men troen siger, at jeg er elsket og tilgivet. Uanset hvor mange gange jeg har fejlet, sagde han og tog derefter hul på fordommen om, at troen på Gud er en krykke for svage mennesker. Den fordom passer ikke helt ind i elitesoldatens liv – og dog:

– For hvad gør en krykke? Den hjælper os til at stå og et våben at kæmpe med. Den sidste del kan jeg især godt lide, smiler han. For Grylls har brug for at tro på Gud, fortæller han. Men det handler om Jesus, fremfor religiøse systemer og traditioner:

– Tro er meget forskellig fra religion. Jesus var langt fra religiøs, han festede og hang ud med de udstødte, udfordrede han tilhørerne.

Og netop venligheden og de nære relationer lagde Grylls vægt på i sin tale til de mange ledere:

– Det sidste element handler om at finde sand rigdom, sagde han og fortalte om den inspiration, det giver, at se mænd, der har mistet benene i krig, fortsætte med at smile.

– Den virkelige rigdom findes altid i vores relationer til hinanden, understregede eventyreren.

Todd Henry er vært på den populære podcast The Accidental Creative Podcast.
Organisationen er væk om 50 år

En anden taler, Todd Henry, som er vært på den populære podcast The Accidental Creative Podcast, talte også om, hvor vigtigt det var at give noget videre til vores relationer:

– De ting I arbejder med nu, vil nok slet ikke blive husket eller eksistere om 50 år. Men de mennesker, I påvirker, vil give ekko i generationer, sagde han.

Han betonede vigtigheden af at være en leder, som andre gerne vil følge efter – hver eneste dag. Det kræver karakter. Men han mente også, at mange ledere har tendens til at gøre deres medarbejdere til små versioner af sig selv.

– Dit job er ikke at gøre arbejdet, det er at få de andre til at gøre arbejdet.
– Man skal ikke mikrostyre. Så vil medarbejderne slå hjernen fra og sige ”bare sig mig, hvad jeg skal gøre”, forklarede han og fortsatte:

– Kontrol handler om nærvær. Ledelse handler om principper.

Og apropos podcasts, som er blevet meget populære de senere år, så talte Craig Groeschel om, at man altså ikke behøver bruge en masse penge for at være effektiv. Hans innovative kirke har blandt andet startet den meget brugte YouVersion bibel app.

– Tænk ind i boksen. Begrænsninger driver kreativiteten frem, sagde han og fortsatte:

– Gud leder ofte med det, han holder tilbage, sagde han og fremhævede Peter i Bibelen, som sagde ”Sølv eller guld har jeg ikke, men jeg giver dig, hvad jeg har: I Jesu Kristi, nazaræerens, navn, stå op og gå!”

– Hans begrænsninger ledte til et gennembrud.

Craig sammenlignede ”ind-i-boksen”-princippet med sine lederskabs-podcasts, hvor han kun bruger 20 minutter på at indtale en podcast på sit kontor, men den når ud til utrolige 1.3 millioner downloads hver måned. Billigt, men meget effektivt. En af hans pointer var, at vi alle, unge som gamle, kan være med til at påvirke med de evner, vi har. Alder vil for de fleste hele livet være en undskyldning. Men vi skal bruge de evner og den person, vi er.

Afvisninger og forhør

Der var desuden også talere, som kunne inspirere ud fra deres særlige situation eller job. Blandt andet blev den tidligere gidselsforhandler for FBI, Chris Voss, interviewet om, hvordan man kan bruge disse forhandlingsteknikker på arbejdspladsen eller i hjemmet til at tale bedre sammen.

Nogle mennesker når aldrig til en samtale, fordi de er bange for at blive afvist. En anden taler, Jia Jiang, blev kendt, fordi han humoristisk skrev en bog og lavede en blog om, hvordan han i 100 dage i træk forsøgte at blive afvist hver dag.

– Afvisninger er bare tal. Efter et vist antal kommer der et ja, opmuntrede han og gav et eksempel på, hvorfor man skal være udholdende: Harry Potterbøgernes forfatter J.K. Rowling fik mange afvisninger fra forlagene på sin første bog. Hun fik faktisk hele 12 afvisninger, før hun til sidst fik et ja, og bogen blev en kæmpe succes.

– Hvis hun fik så mange afvisninger, hvad så med os? Spurgte han. Jiang fandt ud af, at alle mennesker faktisk er bange for afvisninger, men:

– Afvisninger er bare en holdning. Det siger mere om afviseren end om den, der bliver afvist, påpegede han.

Jo Saxton har stiftet Ezer Collective, som udruster og investerer i kvindelige ledere.
Hvad siger din krop?

Vi kender alle sammen følelsen af, at have lidt for travlt – men alligevel fortsætte. Som leder har man det overordnede ansvar og har måske en tendens til at arbejde en smule mere end gennemsnittet. Jo Saxton, som har stiftet Ezer Collective, som udruster og investerer i kvindelige ledere, oplevede, at hendes hjerte bankede hårdere. Noget var galt. Hun ignorerede det flere gange – for hun havde jo travlt. Da hun til sidst endelig går til lægen, bliver hun straks indlagt.

Hun led blandt andet af søvnløshed, men fik det til sidst bedre, da hun blev bedre til at prioritere. Saxton udfordrede alle til at spørge sig selv:

– Hvad ville vores krop sige til os, hvis den kunne tale?

Hun talte om, hvordan ledere bliver nødt til at leve et sundt liv med den rigtige balance mellem arbejde og fritid. Og gode, gamle venskaber er vigtige:

– Halvdelen af alle CEO’s føler sig ensomme. Og det påvirker deres arbejdsindsats, sagde hun og fortsatte:

– Jeg kan ikke tillade mig at have for travlt til at have venner. Mit håb er, at I i jeres lederskab har venner omkring jer i gode og dårlige tider.

Global Leadership Summit er skabt for at hjælpe kristne ledere og har eksisteret siden 1995. Konferencen bliver hvert år set på mere end 900 lokationer i 135 lande.