– Det er i byen allerede

Det er en styrke, hvad Gud har gjort gennem generationer i Korsør. - Vi skal blot gå ind i det, og arbejde med det, der er, siger Preben Westh.

Preben Westh

Preben Westh kan den 22. januar fejre 25 år som frikirkepræst i Pinsekirken i Korsør.

Det er var egentlig ikke sådan, planerne så ud, da Preben og Maureen landede i Korsør. Efter en tid på Bornholm havde de været på Elims et-årige Bibelskole med Alfred Lorenzen i København.

Så blev der kaldt på dem til at hjælpe til i Korsør. Her gik parret ind som børnemedarbejdere og hjalp til i mange funktioner i kirken.

– Min kone sagde ”vi er der nok et par år”, fortæller Preben Westh med et smil, der indleder historien om, hvorfor han og Maureen blev hængende i byen.
For efter nogle år manglede der en præst, og Preben søgte råd hos sit netværk på Bornholm.

– Jeg endte hos hos Kurt Christensen, som var præst i Pinsekirken i Rønne, og lettede mit hjerte. Da vi mødtes dagen efter igen, sagde han: ”Jeg tror, det er dig, der er manden.” Det kom fuldstændig bag på mig.

Den bornholmske præst indvilligede i at være mentor for kirken i den første tid, der også betød en sammenlægning mellem pinsekirken og baptistkirken i Korsør. Og i den sammenhæng blev Preben og Maureen præsenteret som præsterpar med et års prøvetid.

Processer er højdepunkt

Den nu 65-årige præst ser tilbage på en tid med mange gode oplevelser.
– Alle de processer, jeg har været igennem, danner for mig højdepunkterne. Det er Guds værk. Du finder ud af på et tidspunkt, at du er totalt afhængig af ham, siger Preben Westh.

Pinsekirken Korsør har rødder tilbage til pinsebevægelsens spæde start i Danmark i 1920’erne og har sendt missionærer til Afrika, Latinamerika og Asien.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Gud har lagt det i byen

Preben Westh fremhæver kirkens stærke historie som noget, der har sat et dybt præg på byens og kirkens liv i mange årtier.

– Når vi lavede research, fandt vi ud af, at der ligger noget i denne by, som Gud har gjort gennem generationerne. Det er den vision, jeg har taget til mig, som er blevet en enorm styrke for mig: Det, der ligger i byen, er der. Vi skal blot gå ind i det og arbejde med det, der er.

– Nogle gange er der tilbagegang, nogle gange fremgang. Men i det store hele er der en trend: Gud har plantet en kirke i denne by. Det er den tanke, jeg arbejder på. Det har holdt mig kørende, for så kan du også se en fremtid. Det, der er lagt i byen, kommer tilbage, siger præsten fra Korsør.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Samlede kirkerne på Vestsjælland

En af de større udfordringer, kirken har stået over for de senere år, var, da Trossamfundsloven kom med skærpede krav om, at man skulle have minimum 50 medlemmer, for at en kirke kunne opnå skattefradrag.

– Vi fik den tanke at slå os sammen med Pinsekirken i Kalundborg og dannede en sammenslutning, hvor vi nu har ejendomsfællesskab, forsikring, regnskab, ja, alt det juridiske sammen, fortæller Preben Westh.

I en periode var Pinsekirken i Stege med, og i 2019 er Stenlille Frikirke kommet ind i det, der hedder Frikirken Vestsjælland.

– Vores vision var at samle dem, som stod i ingenmandsland. Det tager jo tid, men jeg synes virkelig, vi er inde i en god proces. I starten var samarbejdet mere teknisk mellem præsterne. Men pludseligt begynder det at blive organisk. Det glæder jeg mig utrolig meget over, siger Preben Westh.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han kalder det en god proces, som også har været med til at ruske op i en kultur, hvor hver menighed var meget selvstændig.

– Det kræver jo, at man tænker på andre end sig selv. Dog kan det være irriterende nogle gange, at man ikke kan træffe beslutningen selv. Men det er godt at hænge sammen med andre, og det giver giver flere styrker end ulemper.