Børn skal ses og anerkendes som de er

Jonna Iversen

1. marts 2020 begynder Jonna Iversen som konsulent for Danmarks Folkekirkelige Søndagsskoler (DFS) i det nordvestlige Jylland.

Jonna ringede selv og fortalte, at hun stod til rådighed for et arbejde i DFS, og da det faldt sammen med en ny strategi for området, besluttede man at oprette en stilling på 15 timer om ugen, fortæller foreningens landsleder, Steen Møller Laursen.

– Jonna har 35 års erfaring med frivilligt arbejde med børn. Læg dertil hele hendes professionelle karriere med børn, og så har vi virkelig fået et scoop af en ressourceperson, udtaler en glad landsleder.

Hun kommer til at arbejde i et område, hvor de to nuværende ansatte, Randi og Hanne, er konsulenter for op mod 80 klubber. Så her kommer Jonna også til at være kærkommen aflastning, påpeger landslederen.

Oplevede kald fra Gud

Jonna er involveret i et lokalt arbejde i Indre Mission, og det var behovet for en ekstra børneklub, der fik hende til at kontakte organisationen.

– Jeg blev personligt mindet om det på forskellig vis, og til sidst ringede jeg til Steen og sagde, at hvis det var Guds vilje, så var jeg klar, fortæller Jonna, der klart oplever sin nye stilling som et kald fra Gud.

Diakon og pædagog

Jonna er født og opvokset på en gård i Troldhede. Et par år efter at være blevet gift med sin mand Søren, graver ved Nees Kirke, flyttede parret til Bækmarksbro i august 1982. Her har de boet lige siden. I dag er Jonna 62 år, og familien har fem voksne børn og fem skønne børnebørn.

Gennem hele sin arbejdskarriere har Jonna arbejdet med børn. Hun blev uddannet diakon og socialpædagog i 1981 og har siden arbejdet 15 år som dagplejer og i børnehave, samt 20 år på to friskoler. Blandt andet som SFO-pædagog, SFO-leder og børnehaveklasseleder. Lige nu er hun handicaphjælper for en pige.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Min uddannelse har klædt mig godt på til at møde mennesker i alle aldre, fortæller Jonna. Min erfaring som pædagog og lærer har givet mig stor forståelse for børn og deres udvikling. Det er så vigtigt, at børn ses og anerkendes som dem, de er. Jeg har altid lagt vægt på at fylde børns rygsæk med gode oplevelser. Det er vigtigt, at der er tid til at være der for børnene, i øjenhøjde med dem, fortæller Jonna Iversen.

Udvikler kreative klubber

Jonna vil også rigtig gerne fortælle børnene, hvem Jesus er. Derfor har hun været frivillig i børneklub og teenklub i 35 år, har i en del år været leder på Remmerstrandlejren og gennem 15 år siddet i bestyrelsen for DFS’ Lemvigkredsen.

Lige nu er det Tangsø Teenklub, der nyder godt af Jonnas erfaring og hjerte for at fortælle børnene om Jesus.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg skal hjælpe med at tænke nye klubsteder og -former. Vi kunne nemlig godt være mere specifikke og fx lave en kreativ klub med billedkunst eller en aktiv klub med sløjd, bordtennis og natur – selvfølgelig stadig med bibelfortælling og sang, fortæller den nye konsulent.

Lytter og deler erfaring

Med sin egen erfaring tror Johnna Iversen på, at hun kan hjælpe og styrke andre ledere og frivillige i området.

– Jeg har selv været leder i DFS i mange år og ved derfor, hvor svært det er at arbejde fuld tid og derefter være frivillig i arbejdet med børn. Der er typisk lige overskud til det ugentlige møde, så jeg går i min ansættelse gerne ind og hjælper med at få et event eller en lejr op at køre, siger Jonna Iversen.

– Jeg vil gerne komme og høre, hvad det er, klubberne har gang i, og så komme med nye idéer – og samtidig komme og anerkende det gode arbejde, de allerede gør.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Frø er aldrig forgæves

I sin fritid strikker hun til hjemløse, da hun synes, det giver god mening. Hun elsker at læse bøger og har en dejlig have, som hun nyder at passe og slappe af i. Men en ting har længe stået højest.

– DFS’ arbejde er det vigtigste af alt, fastslår Jonna Iversen.

– Jeg har altid brændt for at ”give det største til de mindste”, da jeg tror på, at de frø, jeg sår i barnet, aldrig er forgæves.