Fra udsatte i Grønland til Familienetværk i Odense

Ulla og John Østergaard Nielsen vendte i 2018 hjem til Danmark efter 31 år i Grønland

I august 2018 vendte John og Ulla Østergaard Nielsen hjem fra Grønland efter 31 års tjeneste. Missionen har ikke sluppet parret, der stadig er involveret i Grønland, og nu går de foran i det familienetværk i Jacobskirken i Odense, som startede den 16. januar.

Da Ulla og John Østergaard Nielsen i 2018 vendte hjem fra Grønland, var det et kæmpe kulturchok, og der var brug for at lære Danmark at kende igen.

– Det var lidt mærkeligt. På mange måder trak vi stikket ud fra den ene dag til den anden. Fra grønlandsk kultur til dansk kultur. Skifte fra fuldtidsarbejde til at være fuldtids efterlønnere. Rent ansvarsmæssigt gik jeg fra at være leder af en menighed til ikke at have nogen daglig ledelse af noget som helst. Det var en stor forandring, fortæller John Østergaard Nielsen om det store skifte fra Grønland til Danmark.

– Måske havde jeg frygtet, at omstillingen især fra den grønlandske natur ville være svær. Men det har den ikke været. Vi har kunnet glæde os over det, vi havde, og ikke bare savne det, som nu var et afsluttet kapitel.

Parret glæder sig over at få meldinger fra Nuuk om, at menigheden trives og vokser.
– Det har betydet, at der kom lidt ro på, og at vi kunne slappe af i, at det var den rigtige timing, siger John Østergaard Nielsen.

Prøver at holde ferie

Tiden i Danmark har været fyldt med fællesskab med børn og børnebørn.
– Dem har vi ikke været tæt på i mange år. Det har betydet meget. Og så har vi været i New Zealand og hente vores datter, som var på bibelskole. Det blev også til nogle feriedage. Og det er længe siden, vi rigtig havde haft ferie.

Ikke sluppet Grønland

I dag har John og Ulla bosat sig i Odense, hvor John oprindeligt kommer fra. Ofte, når missionærer vender hjem, og der ikke sendes en ny missionær af sted igen, kan der være tendens til, at baglandets involvering ebber ud. Men John står nu i spidsen for et fornyet samarbejde mellem flere lokale frikirker fra Apostolsk Kirke i Danmark, der har forpligtet sig til at fortsætte missionen mod nord.

– Jeg prøver jo at støtte op om den lokale præst i Nuuk og i INO-grønland. Her er der også en anden person, der har fået min sekretærrolle, fortæller John.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han er stadig med i ledelsen af kirkenetværket, som han i sin tid var med til at starte, hvor frikirker med forskelligt bagland rundt om i Skandinavien forenede sig i en fælles organisation. I Danmark besøger han kirker, der gerne vi være med til at støtte kirkerne i Grønland.

Sender radio fra Odense

To til tre gange årligt rejser John Østergaard Nielsen nordpå for at rådgive og støtte de menigheder, han gennem årene har fulgt helt tæt på. Men meget af arbejdet klares fra adressen. For eksempel radioudsendelser til den kristne radio, han var med til at starte i Grønland.

– Jeg laver stort set en udsendelse hver fredag. Det er forholdsvis enkelt. Jeg har lavet et lille studie, hvor jeg optager og redigerer færdigt, fortæller John Østergaard Nielsen.
Herfra kan han uploade det til raidoens computer, selv sætte udsendelsen til afspilning i den grønlandske æter og overføre filen til en server i Grønland.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Erfaring med udsatte

I Grønland var Ulla ansat som sygeplejerske på hospitalet i Nuuk, og John havde som præst ofte kontakt med folk, der levede med store personlige problemer. Disse erfaringer med omstændighedsramte mennesker kommer de til at trække på i det nye arbejde som frivillige ledere af Familienetværket i Odense, som Jacobskirken har startede den 16. januar i samarbejde med Blå Kors.

– Det ligger tæt op af, hvad vi har stået med. Familier med store behov, hvor kirken kan udfylde det store behov. Kirken blev så deres nye familie. Det håber vi også kommer til at ske med dem, der kommer i familienetværket. At kirken på sigt bliver deres familie, fortæller John Østergaard Nielsen, der oplever det meget meningsfuldt at se nye mennesker komme ind i kirken.

– En kirke, hvor der ikke kommer nye mennekser, hvor det bare er de samme søndag efter søndag: Der mangler noget. Det kan familienetværket være med til at ændre på. Det kan for nye være en vej ind til kirken.

Et møde med Jesus

Han håber, at netværket kan hjælpe mange med at finde vej til troen.
– Det er evangelisation på den lange bane. Der bliver bygget relationer til nogle familier, vist kærlighed. Og lur mig, om der ikke er nogen, der har brug for Guds kraft og et miraklel i deres liv. Jeg tror, at familienetværket er stedet, hvor det sker, og at det er indgangen til en relation med Jesus, siger John Østergaard Nielsen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han glæder sig over, at de ikke sprang ind i noget nyt, lige da de landede i Danmark.

– Lige da vi kom hjem, var der mange tilbud fra den lokale kirke om at gå ind i det ene eller andet arbejde. Men vi gav hinanden et år til at få afviklet Grønland og falde på plads. Da det år var gået, mødte vi tanken om familienetværket. Både Ulla og jeg følte, at det var et kald fra Gud. Og så føler vi os meget bekræftede i det, da mange frivillige har sluttet op om projektet her i Odense, slutter John Østergaard Nielsen.

Grønlandske frikirker ønsker samarbejde med folkekirken