Hemmeligheden kunne koste hele familien livet

I Nordkorea kan hele familien blive dømt, hvis bare én er kristen.

Nordkorea står igen i år – nu for 19. gang – øverst på Verdensranglisten som det land, der forfølger kristne enkeltpersoner og deres familier mest brutalt.

”Åh nej. Nu er vi dødsens!” tænkte den 12-årige Kim Sang-Hwa, da hun fandt en forbudt bog i sit hjem.

Kim Sang-Hwa stod overfor et umuligt valg den dag, hvor hendes forældre ikke var hjemme: Skulle hun angive sine forældre til myndighederne, eller holde familiehemmeligheden for sig selv? Hun smed den mærkeligt udseende bog fra sig på gulvet.

Bogen lignede ikke noget, som den 12-årige pige før havde set, og hun fandt det gammeldags og højtidelige sprog fascinerende – indtil det gik op for hende, hvad det var, hun læste.

’I begyndelsen skabte Gud’

– Jeg læste faktisk kun den første linje i bogen: I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden.
Men jeg vidste med det samme, at det var en forbudt bog, for i skolen havde jeg lært om evolutionsteorien, og derudover vidste jeg, at det for nordkoreanere kun er tilladt at tilbede landets leder og hans familie. Der løb kuldegysninger gennem min krop, og jeg var meget bange, fortæller hun.

– Jeg vidste, at hvis nogen opdagede, at vi havde den bog i vores hjem, ville vi blive arresteret eller slået ihjel. Så med rystende hænder skyndte jeg mig at gemme bogen igen, mens jeg kiggede væk.”

Ugevis med usikkerhed

Nordkoreanske skolebørn lærer at læse og skrive. Men de lærer også at udspionere deres egen familie. Hun vidste derfor, at det var hendes pligt at angive sine forældre. Kærligheden til familien betød ingenting i forhold til loyalitet over for staten.

– Jeg vidste ikke, hvad jeg skulle gøre. Om jeg skulle gå til politiet eller måske fortælle det til min lærer. Så i ugevis gjorde jeg ingenting, forklarer Kim Sang-Hwa.

”Men hver aften, når jeg var sammen med mine forældre, blev jeg mindet om den forbudte bog. Jeg hadede det! Jeg var overbevist om, at vores familie var færdig. At vi alle skulle dø.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:… i skolen havde jeg lært om evolutionsteorien, og derudover vidste jeg, at det for nordkoreanere kun er tilladt at tilbede landets leder og hans familie. Der løb kuldegysninger gennem min krop, og jeg var meget bange.

200.000 kristne i fare

Til sidst valgte Kim Sang-Hwa at trodse myndighedernes stående ordre om at angive landsforrædere. I stedet konfronterede hun sine forældre med sit fund.

– Og det blev anledningen til, at min far kunne fortælle mig om sin og min mors tro på Jesus. Det vakte genklang i mig, og jeg besluttede, at jeg ligesom dem ville være kristen – selv om jeg derved udsatte mig selv for stor fare, siger hun.

Da Kim Sang-Hwa blev kristen, fik hun med ét adgang til en hidtil ukendt verden: Den nordkoreanske undergrundskirke.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I den hemmelige kirke er der over 200.000 medlemmer, hvoraf titusinder lige nu opholder sig i fængselslejre, som mest af alt minder om nazisternes kz-lejre.

De hemmelige kristne lever hele tiden med risikoen for at blive afsløret af stikkere.

I Nordkorea har de kristne derfor omskrevet et af de mest kendte bibelcitater af Jesus. ”Hvor to eller tre er samlede i mit navn, er jeg til stede” er blevet til: ”Hvor to eller tre er samlede i mit navn … er der en spion til stede.”

I dag er Kim Sang-Hwa flygtet fra Nordkorea og bor i et vestligt land.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det er livsfarligt for kristne i Nordkorea

Der er især fem årsager til, at Nordkorea igen i år topper Verdensranglisten fra Open Doors:

1. Staten kontrollerer alting, selv hvad folk må tænke.

2. Hvis du som kristen udtrykker uenighed med staten, bliver du sendt i arbejdslejr.

3. Alle nordkoreanere tilhører en af tre klasser: Inderkredsen, de vaklende og de fjendtlige.
Kristne kategoriseres per automatik som værende fjendtlige.

4. Folk lærer at angive deres nærmeste familie og venner.

5. Spioner er blevet sendt til udlandet for at kidnappe eller dræbe dem, som arbejder med nordkoreanske flygtninge – særligt kristne.

Kilde: Open Doors Danmark.