Hvad motiveres vore valg af?

Af Gert Bjørsted

Biografen var fuldt pakket til filmen DE FORBANDEDE ÅR.

Jesper Christensen i rollen som den nordkøbenhavnske fabrikant Skov under de 5 forbandede år. På dennes sølvbryllupsmorgen 9. april 1940 står sølvbrudeparret på altanen og nyder venners morgensang.

Den lykkelige direktør, der i livet er gået fra fattigdom til overtagelse af svigerfars fabrikationsvirksomhed. Alt ånder idyl, livet fremstår skønt.

Pludselig ødelægges den ellers solbeskinnede morgen af tyskernes lavtflyvende og larmende Luftwaffe på himlen. Med overskriften opråb kaster tyskerne flyveblade ned.

Uden tanke på et senere efterspil ved krigsopgøret og en evt. folkedomstol i krigens slutspurt, fanges den fine familien Skov i samarbejdspolitik, kærlighedsdrama og bekæmpelse af kommunisme. Det handler om at bevare komfort og indtjening. Sikre sig markedsandel i det nye Europa.

Hvad er rigtigt? Er Danmark på tysk side eller på de allieredes side?

Filmen viser en familie af individer, der ender som værnemager, feltmadras, frihedskæmper og lommenazist.

Ældste søn, fra et tidligere forhold, melder sig til Frikorps Danmark og høster medansvar for østfrontens umenneskelige krigshandlinger.

Hjemmets forblændede datter gifter sig hovedkulds med en tysk ubådskaptajn.

Imod sin fars vilje demonstrerer en anden søn imod den danske samarbejdsregering og får tæsk af det danske politi. Til sidst forlader han sit barndomshjem, efter et skænderi med sin far, der nu føler sig nødsaget til at redde bedriften via produktion for tyskerne. Det afstedkommer et opgør mellem søn og far. Hvorefter sønnen stærkt bevæbnet forlader barndomshjemmet som frihedskæmper. Formodentligt lige før den voksende modstand i Danmark og det senere augustoprør 1943.

Jo, biografen var stopfuld af mennesker i alderen 60 plus. Under filmen lød adskillige, åh nej, eller hvad har de lige gang i?

Tanke: Hvordan bliver den dag, hvor vi selv er pressede og tvinges til at tage valg i en pludselig uforudsigelig og omskiftelig nutid?