Metodistkirken forbereder nu global opsplitning

Gruppering med traditionelt ægteskabssyn forlader United Methodist Church.

Danske Christian Alsted, biskop for Norden og Baltikum, har i en nytårshilsen forklaret hovedpunkterne i den nye aftale.

Metodistkirken har nu fremlagt planerne for opsplitning af kirkesamfundet, der har opgivet at nå til enighed i synet på samkønnet ægteskab og ordination af homoseksuelle.

En bredt sammensat mæglingsgruppe har netop offentliggjort en aftale mellem forskellige fraktioner i kirken, forklarer den danske biskop Christian Alsted i en udtalelse fra 4. januar.

Titlen ”Protocol of Reconciliation & Grace Through Separation indikerer, at aftalen indbærer en separation.

Efter General Konference 2020, som finder sted i maj i Minneapolis, forventes det, at der bliver dannet ”en traditionel konservativ metodistkirke og muligvis yderligere en kirke, mens United Methodist Church vil bestå,” forklarer Christian Alsted.

Flest konservative i Syd

Der er store forskelle fra Nord til Syd blandt den globale metodistkirkes 13 millioner medlemmer. Mens kirken stagnerer i Vesten, oplever den vækst i Afrika – og det er her, man finder den største modstand mod samkønnet ægteskab og homofile præster.

Det konservative flertal betød, at The United Methodist Church den 24. februar 2019 på en ekstraordinær generalforsamling i Missouri måtte gå ind for at håndhæve kirkens traditionelle holdning til samkønnede ægteskaber og LGBTQ-præster.

Kirkens biskopper havde ønsket større selvbestemmelse til de lokale menigheder og præster. Men det blev afvist af flertallet af de 800 delegerede fra hele den globale metodistkirke, der deltog i generalforsamlingen.

Uenigheden i Metodistkirken har vist sig alt for gennemgribende til, at man kan fortsætte samarbejdet i dets nuværende form.

Ny traditionel retning

Nu har kirken taget konsekvensen af den interne splittelse. Ifølge The Washington Post har kirkens ledere i en ni-siders udtalelse forklaret, at man er enige om at tillade dannelsen af en en ny denomination for de ”traditionelt tænkende” kirker inden for UMC.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvis planen bliver godkendt på konferencen i maj, skal den nye denomination hedde “Traditionalist Methodist”, og den vil bestå af alle de metodistkirker, der er imod samkønnede ægteskaber og ordination af LGBT’ere.

Udtalelsen indholder også aftaler om opdelinger af fonde, fast ejendom med mere. Således skulle udbryderne, dvs. ”de traditionelle” modtage 25 million dollar og beholde deres ejendomme.

Det forventes, at flertallet af UMCs afrikanske kirker samt adskillige i USA vil gå med i den nye Traditionalist Methodist denomination.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hjælp fra kendisadvokat

Udkastet til den nye plan for kirkens fremtid er blevet til ved en 16-personer stor arbejdsgruppe bestående af biskopper og kirkeledere i samarbejde med den internationalt anerkendte advokat Kenneth Feinberg. Denne er især kendt for sit arbejde med ”September 11th Victim Compensation Fund”.

Aftalen fra UMCs kommer netop i tide til at forebygge indførelsen af sanktioner som suspensioner og eventuelt fyring af præster, der foretager vielser af samkønnede.

Underskriverne

I en pressemeddelelse fra kirkens biskopskontor hedder det:

”Blandt underskriverne er ledere fra Europa, Afrika, Filippinerne, USA, ledere fra UMCNext, Mainstream UMC, Uniting Methodists, The Confessing Movement, Good News, The Institute on Religion & Democracy, the Wesleyan Covenant Association, Affirmation, Methodist Federation for Social Action, Reconciling Ministries Network og the United Methodist Queer Clergy Caucus, samt biskopper fra alle dele af UMC.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Underskriverne har forpligtet sig til at arbejde sammen om at støtte aftalen og forfatte forslag til generalkonferencen baseret på den”.

Samtidig udtrykker biskoppen sin smerte over kirkens situation:
”Det vil være en stor sorg og smerte for mange, at kirken kommer til at dele sig – det også sådan jeg oplever det.

Samtidig er det tydeligt, at afstandene mellem de forskellige teologiske og etiske opfattelser i kirken er så store, at det ikke er muligt at bygge bro mellem dem,” udtaler biskop Christian Alsted ifølge pressemeddelelsen fra bispekontoret.